Nieuws

Air Liquide kan waterstofcluster in North Sea Port mee versterken

Gepubliceerd op do 1 jul 2021
Air Liquide dingt met een project voor een 200 MW sterke elektrolyser in Terneuzen mee naar steun van het Europees Innovatiefonds. Die investering zou het waterstofcluster in North Sea Port verder versterken.

Het Europees Innovatiefonds lanceerde een oproep voor grootschalige, innovatieve projecten rond hernieuwbare energie en koolstofarme technologieën. Air Liquide zit met zijn ELYgator-project intussen in de laatste selectieronde. De groep diende op woensdag 23 juni 2021 haar definitieve aanvraag voor Europese subsidies in.

4 miljoen ton CO2-uitstoot minder

Air Liquide wil in Terneuzen een elektrolyser met een vermogen van 200 MW bouwen. Daarmee kan het bedrijf op basis van duurzame elektriciteit voldoende hernieuwbare waterstof produceren om in de eerste tien jaar maar liefst 4 miljoen ton CO2-uitstoot te vermijden. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 4,4 miljard vrachtwagenkilometers.

De elektrolyser zal aangesloten worden op het grensoverschrijdende pijpleidingennetwerk van de groep. Air Liquide beschikt in de Benelux alleen al over 28 vestigingen en een pijpleidingennetwerk van 2.290 kilometer.

North Sea Port ankerplaats voor waterstofeconomie

De nieuwe installatie past in de eigen plannen van Air Liquide om in 2050 koolstofneutraal te zijn. Maar ze levert ook een bijdrage aan het behalen van de ambities die North Sea Port vooropstelt om duurzame economische groei en jobs te scheppen. Het project van Air Liquide bewijst nog maar eens hoe sterk North Sea Port staat als ankerplaats voor het uitbouwen van een waardeketen rond waterstof die de haven verder op weg helpt naar een circulaire en klimaatneutrale toekomst.

Het waterstofcluster binnen North Sea Port is vandaag al het grootste in de Benelux en één van de belangrijkste in Europa. Bij tal van bedrijven in het havengebied staan projecten in de steigers die deze positie verder zullen versterken.

Meer informatie is te vinden op de site van Air Liquide.