Nieuws

Alco Bio Fuel viert 10-jarig bestaan in havengebied Gent in North Sea Port

Gepubliceerd op do 7 jun 2018
Alco Bio Fuel vierde op donderdagmiddag 7 juni zijn 10-jarige bestaan in het Gentse havengebied in North Sea Port. Alco Bio Fuel maakt bio-ethanol van mais, een hoogwaardig eiwitrijk veevoeder, maisolie en CO2 voor ‘bubbels’ in dranken. Op 10 jaar tijd werd hiervoor 130 miljoen euro geïnvesteerd.

Het was in aanwezigheid van Bart Tommelein - Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie - dat de feestelijkheden plaatsvonden.

Bio-ethanol voor benzine

Momenteel vervaardigt Alco Bio Fuel, als één van de grootste bio-ethanolproducenten in Europa, 250 miljoen liter ethanol uit 600.000 ton graan. Dat is maar liefst twee derde meer in vergelijking met de oorspronkelijke capaciteit. Ethanol is een duurzaam product dat de CO2-uitstoot van transportbrandstoffen aanzienlijk verlaagt. Ethanol wordt meestal gemengd met benzine. In 2008 gaf deze ethanol 50% minder CO2-uitstoot in vergelijking met benzine. Vandaag wordt een CO2-uitstootbesparing van meer dan 80% bereikt, een belangrijke bijdrage in de strijd tegen klimaatverandering.

Diervoeder

Naast ethanol haalt Alco Bio Fuel 100% van de eiwitten terug uit het gebruikte graan. Deze worden geconcentreerd tot 170.000 ton voor een bestanddeel van diervoeder met een hoog eiwitgehalte voor runderen, varkens en pluimvee. Het vervangt genetisch gemanipuleerde soja.

Bubbels en elektriciteit

Alco Bio Fuel zuivert jaarlijks ook 100.000 ton CO2 in vloeibare vorm, een activiteit van de Joint Venture GreenCO2. Die wordt gebruikt voor onder meer de ‘bubbels’ in frisdranken, voedselverpakkingen en in de tuinbouwindustrie.

Het surplus aan elektriciteit dat door de warmte-krachtkoppelingseenheid wordt geproduceerd, wordt terug in het net geïnjecteerd. Voldoende om 8.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Investeren in de toekomst

“Hiermee houdt het niet op voor Alco Bio Fuel”, zegt Charles-Albert Peers, voorzitter van de raad van bestuur. “Binnen enkele jaren willen we voor onze ethanol een gemiddelde CO2-besparing van meer dan 90% bereiken. We willen ook het concept van de bioraffinaderij verder uitbouwen door onze productportfolio te innoveren en te diversifiëren: glucose voor bioplastic, voeder met een hoger en zuiverder proteïnegehalte voor viskwekerijen, een opgezuiverde kwaliteit van ethanol voor de industrie, de farmaceutische en cosmeticasector. Tegen 2025 brengt dit tot 50 miljoen euro extra investeringen met zich mee.”