Nieuws

ArcelorMittal huldigt in North Sea Port baanbrekend Steelanol-project in voor koolstofafvang en -gebruik

Gepubliceerd op do 8 dec 2022
ArcelorMittal Gent huldigde op donderdag 8 december haar fabriek voor afvang en gebruik van CO2 in. Deze installatie van 200 miljoen euro is de eerste in haar soort in de Europese staalindustrie en een van de projecten om de CO2-uitstoot in de Gentse fabriek en in North Sea Port te verminderen.

Het Steelanol-project is een primeur voor de Europese staalindustrie. Het betreft een fabriek van 200 miljoen euro voor de afvang en het gebruik van CO2 (CCU – carbon capture and utilisation). Deze fabriek maakt gebruik van technologie voor koolstofrecycling en van biokatalysatoren om koolstofrijke afvalgassen uit het staalproductieproces en uit afvalbiomassa om te zetten in ethanol. De ethanol kan vervolgens worden gebruikt als bouwsteen voor de productie van chemische producten waaronder brandstof voor transport, verf, kunststoffen, kleding en zelfs cosmetische parfum. De geavanceerde ethanol zal door ArcelorMittal en LanzaTech gezamenlijk op de markt worden gebracht onder de merknaam Carbalyst®.

Zodra de productie de volledige capaciteit bereikt, zal de Steelanol-installatie 80 miljoen liter geavanceerde ethanol produceren. Dat is bijna de helft van de totale huidige vraag naar geavanceerde ethanol voor het mengen van brandstoffen in België. De jaarlijkse koolstofemissies van de fabriek in Gent zullen met 125.000 ton dalen.

Klimaatneutrale en circulaire haven

Het steelanolproject past volledig in de ambitie van North Sea Port om de CO2-uitstoot tegen 2030 te halveren en tegen 2050 een klimaatneutrale haven te zijn. Het omzetten van gas uit hoogovens in bio-ethanol - afval wordt grondstof - is bovendien een voorbeeld van circulaire economie waar de haven de komende jaren verder werk van maakt.

De bereikbaarheid van ArcelorMittal voor grote zeeschepen is dan ook van groot belang. Bij monde van Vlaams Minister-President Jan Jambon en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters werd tijdens de inhuldiging bevestigd dat de Nieuwe Sluis In Terneuzen in het vierde kwartaal van 2024 zal klaar zijn en dat er Capesizeschepen tot aan ArcelorMittal zullen kunnen varen.

De inhuldiging van de Steelanolfabriek in Gent gebeurde in aanwezigheid van Executive Chairman van ArcelorMittal Lakshmi Mittal, de Belgische premier Alexander De Croo, Vlaams minister-president Jan Jambon, leden van de Belgische en Vlaamse regering, vice-president van de Europese Investeringsbank Kris Peeters, en Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europe.

Lakshmi Mittal, Executive Chairman van ArcelorMittal: "ArcelorMittal Gent wordt algemeen beschouwd als een van de beste staalfabrieken in Europa, met getalenteerde, toegewijde en vooruitdenkende mensen. We willen die reputatie in de toekomst bestendigen en ik geloof dat het werk dat hier wordt uitgevoerd de basis legt voor hoe de staalfabriek van de toekomst eruit zal zien. Dit is een staalfabriek die gebruik maakt van de nieuwste innovatieve technologieën; die gebruik maakt van bronnen van circulaire koolstof; die zoveel mogelijk afvalproducten opvangt en hergebruikt en recycleert tot iets waardevols; en die zich voorbereidt op een toekomst waarin groene waterstof het gebruik van fossiele koolstof overbodig maakt. Het is een sterk voorbeeld van wat mogelijk is met energie, inspanning en natuurlijk briljante wetenschappelijke geesten. Het toont ook aan wat kan worden bereikt door samenwerking, dus ik wil de Belgische en Vlaamse regeringen en de Europese Investeringsbank bedanken voor de steun die zij verlenen aan onze inspanningen om over te schakelen naar een koolstofneutrale staalproductie."

Alexander De Croo, premier van België, zei tijdens het evenement: “Ik ben verheugd dat ArcelorMittal gedurfde en innovatieve stappen zet om de staalproductie koolstofvrij te maken in de nieuwe installatie in Gent. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering, terwijl we onze toekomstige concurrentiekracht en de Belgische werkgelegenheid veiligstellen. Door te investeren in schone energietechnologieën helpt ArcelorMittal niet alleen de koolstofuitstoot te verminderen, maar zet het ook de norm voor de industrie. De enige weg vooruit is een schonere productie die leidt tot betere producten."

Jan Jambon, Minister-President van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management: "Het behoud en de versterking van de zware industrie in Europa is van cruciaal belang voor economische groei en strategische autonomie. De hoge ambities van ArcelorMittal voor duurzaamheid en circulariteit passen binnen de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse regering: een koolstofneutrale en circulaire samenleving tegen 2050, met behoud van industriële en economische activiteiten in onze regio."

Over ArcelorMittal

ArcelorMittal is 's werelds grootste staalbedrijf, met een aanwezigheid in 60 landen en primaire staalproductie-installaties in 16 landen. In 2021 had ArcelorMittal een omzet van 76,6 miljard dollar en een ruwstaalproductie van 69,1 miljoen ton, terwijl de ijzerertsproductie 50,9 miljoen ton bedroeg.

ArcelorMittal is genoteerd aan de beurzen van New York (MT), Amsterdam (MT), Parijs (MT), Luxemburg (MT) en aan de Spaanse beurzen van Barcelona, Bilbao, Madrid en Valencia (MTS).

Meer informatie vind je op: http://corporate.arcelormittal.com/

Het Steelanolproject en andere projecten in Gent vormen een belangrijk onderdeel van ArcelorMittal's klimaatactieplan voor 2030, waarin het bedrijf streeft naar een vermindering van de koolstofintensiteit van het staal met 25% wereldwijd en met 35% in zijn Europese activiteiten. Meer informatie over de klimaatinspanningen van het bedrijf vind je op https://corporate.arcelormittal.com/climate-action