Nieuws

ArcelorMittal lanceert oproep tot kandidaatstelling warmtenet in North Sea Port

Gepubliceerd op vr 3 jul 2020
ArcelorMittal Belgium gaat samen met Provincie Oost-Vlaanderen, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POM), Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate op zoek naar een partner voor de ontwikkeling van een (residentieel) warmtenet in of rond North Sea Port.

De Provincie Oost-Vlaanderen en ArcelorMittal Belgium organiseerden op vrijdag 3 juli een digitaal infomoment waarbij een oproep tot kandidaatstelling voor de oprichting van een warmtenet werd gelanceerd. Een warmtenet is een netwerk van leidingen dat op een bron van restwarmte wordt aangesloten. Op dit warmtenet kunnen ziekenhuizen, sportinfrastructuur, scholen en zelfs volledige wijken worden aangesloten voor verwarming én warm water.

Restwarmte koppelen

Het warmtenet dat ArcelorMittal wenst op te richten, zal restwarmte van de productiesite in Gent aan verschillende interne verbruikers op de staalsite zelf alsook aan potentiële warmtevragers in de gemeente Zelzate leveren. In een eerste fase wordt onderzocht om een warmtenet richting het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate (“backbone warmtenet”) op te richten. In een tweede fase wordt een uitbreiding naar Zelzate bekeken alsook worden een verdere uitbreiding op de site van ArcelorMittal en andere opportuniteiten onderzocht.

Marktbevraging

Tijdens het infomoment dat op vrijdag 3 juli plaatsvond werden de studieresultaten om de restwarmte van ArcelorMittal uit te koppelen naar Sint-Jan-Baptist en Zelzate toegelicht. Ook werd bijkomende informatie verschaft rond de marktbevraging die wordt opgestart. ArcelorMittal hoopt begin 2021 zijn keuze van projectpartner te maken. “ArcelorMittal Belgium behoort vandaag reeds tot de wereldtop inzake energie-efficiëntie en CO2-uitstoot. Het bedrijf volgt het klimaatakkoord van Parijs. Per ton staal vandaag geproduceerd is er reeds 23% minder uitstoot dan in 1990, waarbij ArcelorMittal de ambitie heeft koolstofneutraal te zijn tegen 2050”, aldus de staalgigant.

 “ArcelorMittal Belgium heeft een passie voor energie-efficiëntie”, zegt Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium. “We blijven continu investeren en nieuwe projecten lanceren om onze voortrekkersrol op het gebied van de energie- en klimaattransitie te kunnen blijven vervullen, zelfs tijdens deze moeilijke periode waar we ons momenteel in bevinden. We zijn dan ook blij vandaag onze plannen bekend te kunnen maken voor het oprichten van een warmtenet. Met de oprichting van dit warmtenet willen we extra kracht bijzetten aan de concrete uitvoering van onze duurzaamheidsstrategie richting een steeds meer energie-efficiënte onderneming en zelfs richting klimaatneutraliteit in 2050.”

CEO van North Sea Port Daan Schalck ziet voor de grensoverschrijdende haven een rol in deze zoektocht: “North Sea Port neemt in het havengebied een regierol op inzake energietransitie. Deze ervaring zetten we graag verder in op het gebruik van de restwarmte van ArcelorMittal. Dit biedt mogelijkheden om bij bedrijven na te gaan of restwarmte kan worden gebruikt. North Sea Port kan in de toekomst het aanbieden van restwarmte uitspelen als troef voor nieuwe investeerders.”

Over ArcelorMittal Belgium

ArcelorMittal Belgium, met vestigingen in Gent (North Sea Port), Luik, Genk en Geel telt 5.800 medewerkers. De totale directe en indirecte tewerkstelling wordt op 13.000 jobs geraamd. Het bedrijf produceert hoogwaardig staal voor de meest uiteenlopende toepassingen in de automobielsector en andere industriële sectoren zoals de bouwsector, witgoedsector, verpakkingssector enz.

Website ArcelorMittal

Foto's: ArcelorMittal Belgium