Nieuws

Bedrijven in North Sea Port halen nog meer energie uit wind en zon

Gepubliceerd op do 11 mrt 2021
De bedrijven in North Sea Port timmeren voort aan hun energietransitie en die van de haven. Verbrugge Terminals legt het grootste zonnedak van Nederland op zijn magazijnen in Vlissingen. C-RO Ports trekt er vijf grote windmolens op.

Verbrugge Terminals installeert 140.000 zonnepanelen op zijn loodsen aan de Scaldia- en Quarleshaven in Vlissingen in North Sea Port. Samen vertegenwoordigen ze 50 MW aan vermogen. Het gaat om het grootste ‘zon-op-dak’ project in Nederland. Bij autobehandelaar C-RO Ports rijzen dan weer vijf windmolens met een gezamenlijk vermogen van 25 MW uit de grond.

Enduris zorgt voor eerste boring onder de haven in Vlissingen

De windmolens en zonnepanelen leveren meer stroom dan de twee bedrijven zelf nodig hebben. De extra elektriciteit uit wind en zon gaat op het net. Daarvoor is bijkomende basisinfrastructuur nodig. Daar zorgt Enduris voor. De Zeeuwse netbeheerder trekt in maart nieuwe elektriciteitskabels onder de haven in Vlissingen door om de zon- en windparken aan te sluiten op zijn verdeelstation. Die kabels komen over een afstand van anderhalve kilometer op een diepte van bijna 50 meter te liggen.

North Sea Port speelt langs die weg volop zijn rol als hefboom in de energietransitie van de provincie Zeeland. Met oog voor de schepen van de toekomst liggen de kabels voldoende diep, zodat North Sea Port hier nautisch niet wordt beperkt.

De duurzame elektriciteit uit deze twee projecten stemt overeen met het jaarlijks verbruik van 36.000 huishoudens. Het zonnedak bij Verbrugge dekt 7% van de resterende doelstelling voor zonne-energie tegen 2030 in het Zeeuws Energieakkoord. De windmolens bij C-RO tekenen voor liefst 16% van het streefdoel voor windenergie.

Een bos windmolens, een zee van zonnepanelen

North Sea Port is op het vlak van groene energie al lang uit de startblokken gekomen. Momenteel telt het havengebied bijna 300 MW aan windmolens en tot 150 MW aan zonnepanelen. Goed om 200.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Een paar opvallende uitschieters. In Vlissingen is vandaag al het grootste zonnepark van Nederland te vinden, goed voor 140.000 zonnepanelen (net als bij Verbrugge, maar niet op daken) en 54,5 MW aan vermogen. Dit jaar komt er ook nog een zonnepark in Valuepark Terneuzen met 60 MW vermogen bij. Gent kent de Zonneberg van Terranova: 55.000 panelen groot en met een piekvermogen van 16,5 MW. Op steeds meer loodsen in de haven liggen nu zonnepanelen. Zo legde staalproducent ArcelorMittal het grootste zonnepark van België op één dak. Het telt 27.000 panelen, die samen 10 MW kunnen opwekken. In Gent bouwen energieproducent Engie en het recyclagebedrijf Renewi binnenkort de hoogste windturbine van België: 4,5 MW, een tiphoogte van 242,5 meter en een rotordiameter van 155 meter.

Intussen is Vlissingen uitgegroeid tot een draaischijf voor de aanleg van windmolenparken op zee.

Verankering van bedrijven door verduurzaming

De verankering van havenbedrijvigheid zal in de herijkte strategie van North Sea Port onlosmakelijk verbonden zijn met verduurzaming. “Het veiligstellen van werkgelegenheid en toegevoegde waarde gaat hand in hand met energietransitie en het halen van de klimaatdoelstellingen. Dat streven loopt volledig parallel met het eigen vergroeningstraject dat bedrijven als Verbrugge en C-RO voor zichzelf uittekenen”, legt CEO Daan Schalck uit. 

De nieuwe projecten in Vlissingen bevestigen dat. Verbrugge bekijkt overigens of het op zijn magazijnen in Terneuzen nog eens 60.000 zonnepanelen kan leggen.