Nieuws

Bekijk Onze Haven: Boorplatformen krijgen een tweede leven en bijen onderzoeken biodiversiteit in North Sea Port

Gepubliceerd op do 3 jun 2021
In North Sea Port zijn verschillende bedrijven onderdeel van de circulaire economie. Holland Shipyards en Dixstone Shipyard werken zo samen om boorplatformen een tweede leven te geven. Ook wordt de biodiversiteit langs de Westerschelde onderzocht met het bee monitoring-project.

Boorplatformen zijn gigantische constructies. In Vlissingen kan je er dan ook niet naast kijken: de metalen poten torenen overal bovenuit. "Wij bouwen de oude booreilanden om naar nieuwe toepassingen", zo legt Marco Hoogendoorn, yard director Vlissingen bij Holland Shipyards uit. Eens de verbouwing is uitgevoerd, worden de constructies door sleepboten naar hun definitieve bestemming gebracht.

"Vlissingen is voor ons de perfecte uitvalsbasis. Er is ruimte en de ligging aan de Noordzee is ideaal", besluit Marco Hoogendoorn.

Uniek natuurgebied

Vlissingen ligt aan de monding van de Westerschelde, de toegangspoort tot onze haven dus. Maar de Westerschelde is meer dan dat: het is ook een uniek natuurgebied. Net als elders, staat de natuur in België en Nederland onder druk. Dat is te merken aan het afnemende aantal insecten.

Biodiversiteit in vegetatie

Eén van die insecten die het moeilijk heeft, is de bij. "Van de 360 soorten in Nederland, dreigt de helft te verdwijnen", legt boswachter Wouter Stempher van Natuurmonumenten uit.

Het bee monitoring-project moet de biodiversiteit van de vegetatie en dus de aantrekkelijkheid voor insecten doen toenemen. "Een jaar lang zullen we vier keer analyseren welke pollen de bijen meedragen. Met die informatie kunnen we maatregelen nemen op de biodiversiteit te doen toenemen. Bijvoorbeeld door het maaibeleid aan te passen, of door bepaalde soorten aan te planten."

Waar is dit in North Sea Port?

De oude foto die wekelijks een plek in North Sea Port toont, is deze week heel bijzonder: het toont de Sint-Agnetebrug in Gent en het historische moment dat een goederenschip voor de allerlaatste keer door het centrum van de stad vaart. De haven ontstond in het midden van de stad tijdens de Middeleeuwen. Vanaf de 19e eeuw verplaatsten de havenactiviteiten zich beetje bij beetje naar de noordrand van de stad. Toch duurde het tot 1969 dat alle havenvervoer uit de binnenwateren van de stad was verdwenen.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.