Nieuws

Bekijk Onze Haven: bruggenbouwer Aelterman over de reparatie van Meulestedebrug, en de job van hydrograaf

Gepubliceerd op do 25 mrt 2021
Er wordt elke dag hard gewerkt in North Sea Port, zowel boven als onder het water. Daar kunnen bruggenbouwer Aelterman, momenteel bezig met de herstelling van Meulestedebrug, en de hydrograaf over meespreken.

“Een hydrograaf is zoals een landmeter maar dan voor de bodem onder het water. Daar maak ik 3D-modellen en peilkaarten van”, legt hydrograaf Jolie de Geyter uit. Overal in North Sea Port wordt de bodem in kaart gebracht , maar iets vaker in Vlissingen dan elders.

Veiligheid voor zeeschepen waarborgen

“Vlissingen is een getijdehaven, wat betekent dat er hoog en laag water is. Daardoor komt er meer slib binnen dat wordt afgezet. Het is belangrijk tijdig baggerwerken op te starten zodra het slib zich begint op te stapelen. Zo garanderen we dat de zeeschepen altijd veilig Onze Haven kunnen binnen en buiten varen”, aldus Jolie.

Bruggenbouwer Aelterman

Van een taak onder water, naar een over het water: bruggenbouwer en familiebedrijf Aelterman. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken en repareren van bruggen. Dat vereist een grote site waar de enorme constructies kunnen liggen.

In 2010 verhuisde het bedrijf daarom naar het Kluizendok in Gent, waar het direct aan het water ligt. “Nu kunnen we bruggen van 1.000 ton in één stuk naar de bouwplaats vervoeren waar ze kunnen gemonteerd worden”, legt directeur Jean-Pierre Aelterman uit.

Ook de Gentse Meulestedebrug is in handen van Aelterman voor reparatie. Een stand van zaken kan je zien in onderstaande video.

Waar is dit?

Waar is dit? Toont deze week een zwart/wit-foto van een havendok met drie armen. Het gaat om het Grootdok in Gent, waarvan het Middendok een speciale rol vervulde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van oude en recente foto’s wordt de transformatie getoond. Bekijk dus zeker de volledige aflevering!

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.