Nieuws

Bekijk Onze Haven: CEO Daan Schalck over 2021 en de toekomstplannen van North Sea Port

Gepubliceerd op do 23 dec 2021
Het einde van 2021 is in zicht, dus blikken we terug én vooruit. Onze Haven had een uitgebreid gesprek met Daan Schalck, CEO van North Sea Port, over de impact van corona en de realisaties van het afgelopen jaar. Verder gaat hij ook dieper in op de ambities voor de komende jaren.

Goed jaar ondanks corona

Ook dit jaar werd onze samenleving gedomineerd door corona en dat was in de haven niet anders. Toch is Daan Schalck heel tevreden over de manier waarop de haven is blijven draaien: “Het is geruststellend dat we tijdens een grote crisis de haven konden openhouden. En meer zelfs, want 2021 was economisch een goed jaar. We verwachten een volumestijging van 8 tot 9 procent aan het einde van dit jaar.”

Ambitieus plan voor de komende vier jaar

Over 2021 kan North Sea Port dus tevreden zijn. Maar wat brengt de toekomst? Onlangs lanceerde de haven het strategisch plan ‘Connect 2025’, een ambitieus plan voor de komende vier jaar. “Met dit plan willen we onze drie kerntaken nog eens benadrukken: de ontwikkeling van bedrijventerreinen en haveninfrastructuur, de nautische dienstverlening en de rol van regisseur - connector - in het havengebied. Maar daarnaast willen we ook welvaart en jobs creëren, bedrijven helpen met de klimaatuitdagingen en een goede samenwerking met de omgeving onderhouden’, aldus Schalck.

Een belangrijk thema in het strategisch plan is de vraag hoe we in de toekomst zullen omgaan met de klimaatverandering en de schaars wordende grondstoffen. “Mensen beseffen soms niet dat een derde van ons afval gerelateerd is aan de bouw”, zegt Schalck. “We moeten dat materiaal in de toekomst gaan verzamelen en hergebruiken en de haven is een prachtige plek om te investeren in die circulaire ketens. Bedrijven zullen daarvoor samenwerken met elkaar en met ons.” Together smarter dus.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.