Nieuws

Bekijk Onze Haven: containervervoer via de binnenvaartsluis van Evergem

Gepubliceerd op do 8 apr 2021
Elke dag komt een indrukwekkende goederenstroom North Sea Port binnen, en elke dag verlaat een al even indrukwekkend aantal goederen onze haven. De strategische ligging aan het Kanaal Gent-Terneuzen zit daar voor iets tussen.

Dat kanaal zorgt er samen met de binnenvaartsluis van Evergem voor dat goederen van de noordelijke havens in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland gemakkelijk naar het zuidelijke achterland, zoals Wallonië en Noord-Frankrijk, kunnen worden vervoerd.

Containeroverslag

Rederijen zoals Danser Group maken gebruik van dagelijkse lijndiensten om die verbinding tot stand te brengen.

“Voor sommige trajecten verzamelen we de containers van meerdere kleine binnenvaartschepen in de buurt van Gent, waarna we ze laden op grotere schepen om ze te vervoeren naar de havens van Rotterdam en Antwerpen”, legt Maarten van der Valk, directeur van Danser Group, uit.

Voordeliger en duurzamer

Containervervoer wordt steeds belangrijker voor North Sea Port. Jean Ruinard, commercieel manager van North Sea Port: “60 procent van de goederen die via onze haven vervoerd worden, gaan via de binnenvaart. Steeds vaker worden daarvoor containerschepen ingezet. Meer containers op een binnenvaartschip is voordeliger, duurzamer en efficiënter dan iedere container apart op een vrachtwagen te vervoeren. Bovendien worden zo extra vrachtwagens van de weg gehouden.”

Ook de komende jaren wordt ingezet op meer containervervoer. “Wanneer de verdieping en de verbreding van de waterweg naar Parijs wordt gerealiseerd, kunnen de grotere binnenvaartschepen nog verder Frankrijk invaren. Op dat moment komt er een nieuwe markt bij.”

Waar is dit?

De rubriek ‘Waar is dit?’ toont deze week een zwart/wit-foto van wat lijkt op een pakhuis. Het is het oude entrepot van Gent, dat in 1919 afbrandde. Exact honderd jaar geleden was de opvolger klaar… en die staat er nog steeds.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.