Nieuws

Bekijk Onze Haven: coördinatiecentrum beloodsingen en productie groene waterstof

Gepubliceerd op do 9 dec 2021
Hoe kunnen schepen via de Westerschelde veilig onze kades bereiken? Onze Haven neemt een kijkje achter de schermen van het Schelde Coördinatie Centrum van het Loodswezen in Vlissingen. Nog in de aflevering: de productie van waterstof bij Air Liquide en de oude cokesfabriek ACZC in Sluiskil.

Coördinatie van loodsen op de Westerschelde

Met zijn lastige kronkels en vele zandbanken is de Westerschelde een van de moeilijkst bevaarbare rivieren ter wereld. Elk zeeschip dat onderweg is naar onze haven, wordt dan ook begeleid door een loods. De planning en de opvolging van de beloodsingen gebeurt in het Schelde Coördinatie Centrum in Vlissingen.

Voor ieder inkomend en uitgaand schip moet er een loods beschikbaar zijn, die dan ook nog eens aan boord van het schip moet geraken. En dat gebeurt met loodsboten – een soort van taxi’s voor loodsen – die je vanaf de boulevard van Vlissingen af en aan kunt zien varen.

Productie groene waterstof in Terneuzen

North Sea Port zet zich in voor de energietransitie en gelooft daarbij in waterstof als een van de nieuwe energiebronnen voor de industrie. Vandaag wordt waterstof nog vaak uit aardgas geproduceerd, waarbij er ook veel CO2 vrijkomt. Maar als het aan Air Liquide in Terneuzen ligt, komt er snel groene waterstof.

Het bedrijf wil waterstof produceren via electrolyse. Dat is een proces waarbij je water scheidt in zuurstof en waterstof door er stroom door te leiden. Air Liquide wil in Terneuzen een elektrolyzer bouwen om zo zijn klanten te voorzien van groene waterstof. “Terneuzen is een ideale locatie”, aldus Guus Bongers, Energy Transition Development Director bij Air Liquide. “Er wordt ontzettend veel windstroom geproduceerd op zee en die kan via ons proces omgezet worden in groene waterstof. Bovendien ligt Terneuzen midden in ons waterstofnetwerk, waardoor we iedereen vlot zullen kunnen bedienen.”

Waar is dit?

In de oude cokesfabriek ACZC, voluit Association Coopérative Zélandaise de Carbonisation, werd sinds 1911 gas uit kolen gehaald. De ontgaste kolen, oftwel cokes, werden vervolgens gebruikt voor het stoken van ovens in staalfabrieken. De fabriek werd uiteindelijk overgenomen door grote broer L’Azote en ging in 1999 onherroepelijk dicht.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.