Nieuws

Bekijk Onze Haven: Duurzamer vervoer door de containerterminal in Vlissingen en een LNG-tankstation voor vrachtwagens

Gepubliceerd op do 20 mei 2021
Duurzaamheid is een belangrijke waarde voor North Sea Port en de bedrijven die er opereren. De containerterminal van Vlaeynatie zorgt voor een duurzame verbinding met de haven van Antwerpen, en de brandstof LNG stoot minder CO2 en fijnstof uit.

Vlaeynatie startte de containerterminal in Terneuzen in 2018 om de containers die bij hen en bij Zeeland Sugar Terminal gevuld werden via binnenschip of via trein naar de haven van Antwerpen te brengen. Nu staat de terminal ook open voor andere bedrijven. Zo opende MSC, een van de grootste containerrederijen ter wereld, een eigen depot in deze terminal. Dat laat MSC toe om de (lege) containers ook daar te verzamelen, wat jaarlijks zeker 20.000 vrachtwagens van de weg houdt.

Minder CO2-uitstoot

De vrachtwagens die toch rijden, kunnen dan weer schoner rijden dankzij het LNG-tankstation in het Gentse deel van North Sea Port. LNG staat voor Liquid Natural Gas, een brandstof die alleen vloeibaar kan blijven bij lage temperaturen. Een vrachtwagen die rijdt op LNG heeft dan ook een soort koelkast als tank, en er moeten heel wat veiligheidsmaatregelen worden genomen bij een tankbeurt.

Toch zijn de voordelen van LNG niet te onderschatten. Laurent Charlot, directeur sales Shell Benelux: “De CO2-uitstoot van LNG is 20 procent minder in vergelijking met diesel, en bovendien wordt er significant minder fijnstof geproduceerd.” Bijkomend raak je met een volle tank ook nog eens van het tankstation in het Gentse deel van North Sea Port tot in het zuiden van Frankrijk.

Waar is dit?

De rubriek ‘Waar is dit?’ gaat langs bij de voormalige marinekazerne in de Vlissingse buitenhaven. De kazerne werd in 1969 in gebruik genomen. In Vlissingen werden in die tijd veel marineschepen gebouwd en onderhouden bij de befaamde scheepswerf De Schelde. In 2018 sloot de kazerne zijn deuren. Het terrein wordt op termijn door North Sea Port vrijgegeven voor havengebonden activiteiten.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.