Nieuws

Bekijk Onze Haven én de laatste stand van zaken bij de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen

Gepubliceerd op do 28 apr 2022
Sinds 2017 wordt de Nieuwe Sluis gebouwd in North Sea Port in Terneuzen, in 2023 worden de eerste schepen verwacht. Het einde is al (bijna) in zicht, tijd om in deze aflevering van Onze Haven nog eens een kijkje te nemen bij de enorme bouwwerf.

Het zijn nog altijd drukke tijden in Terneuzen: de Middensluis wordt gesloopt en er wordt gebouwd aan de Dienstenhaven én het Bediengebouw. Ondertussen zijn er vanuit China 4 deuren en 2 bruggen onderweg op een gigantisch schip. “Over een maand wordt het schip verwacht, dat wordt een spektakel om te zien”, aldus Harm Verbeek, omgevingsmanager Nieuwe Sluis Terneuzen. Later dit jaar worden de deuren en bruggen dan ook effectief geïnstalleerd.

Nieuwe Sluis, nieuwe mogelijkheden

De nieuwe zeesluis is erg belangrijk voor North Sea Port. “Deze sluis zal vanuit de Westerschelde de toegang naar ons havengebied in Gent en Terneuzen verbeteren, zowel voor grotere en diepere zeeschepen als voor de binnenvaartschepen. Op die manier kunnen we nieuwe investeerders én nieuwe ladingsstromen aantrekken en voor de mensen in de regio bijkomende jobs creëren”, legt Daan Schalck, CEO van North Sea Port uit.

Ook voor de klimaatambities van North Sea Port is de Nieuwe Sluis een goede zaak. “Grotere schepen betekent ook minder schepen, waardoor ook de uitstoot daalt. Ook een vlottere doorstroming zal ervoor zorgen dat schepen minder lang moeten liggen wachten, sneller kunnen doorvaren en ook op dat vlak minder uitstoten”, benadrukt Daan Schalck.

Hoe groot is North Sea Port?

In een nieuwe rubriek wordt een veelgestelde vraag over North Sea Port beantwoord. Eén van die vragen is hoe groot het havengebied van North Sea Port is. Voor het antwoord verwijzen we je naar onderstaande video… of verder op deze website.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.