Nieuws

Bekijk Onze Haven: Hoe kan je North Sea Port bezoeken en een rondleiding in het Sluizencomplex van Terneuzen

Gepubliceerd op do 16 sep 2021
North Sea Port is een uitgestrekt, grensoverschrijdend havengebied van zowat 60 kilometer lang en 9.100 hectare groot. Wie in de havenstreek woont, passeert regelmatig een bedrijventerrein (of twee). Meer krijg je van North Sea Port niet te zien… maar wel als je de haven bezoekt!

Expositie North Sea Port

North Sea Port bezoeken kan op verschillende manieren. Via de (gratis!) expositie over North Sea Port in het Havenhuis (Gent) en Portaal van Vlaanderen (Terneuzen) bijvoorbeeld. De expositie toont beelden van binnenuit én op een maquette van North Sea Port en via -pads komt de haven voor je ogen tot leven.

Het Havenhuis en het Portaal van Vlaanderen zelf kan je ook bezoeken.

Lees meer over Expositie North Sea Port

Verken de haven met een boot

“Een andere mogelijk is natuurlijk de rondvaarten in Vlissingen, om het havengebied aan die kant te ontdekken. Of je kan varen van Terneuzen naar Gent of omgekeerd van Gent naar Terneuzen. Een bus zet je dan terug af op het startpunt, erg handig.” Ook de rondvaarten zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

Inschrijven kan hier

Natuur rond North Sea Port

“Nog een andere manier om de haven te ontdekken is per fiets. Of te voet, in de natuurgebieden zoals de Koegorspolder in Terneuzen, of in de koppelingsgebieden aan Gentse kant, tussen de woonkernen en de havenactiviteiten.”

Rondleiding sluizencomplex Terneuzen

Nog zo’n plek waar je de haven kan bezoeken is het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen. Hier kan je met een speciale trein het enorme sluizencomplex bezoeken of een rondleiding krijgen van een gids.

“Het allerleukste is natuurlijk als je een rondleiding geeft en er gebeurt vanalles, zoals een zeeschip dat passeert, bruggen die open en dicht gaan. Dat is de werkelijkheid van de sluizen hier in Terneuzen”, aldus gids Adri de Groote.

De toer wordt afgesloten met een kijkje bij de gigantische bouwplaats van de Nieuwe Sluis. In het voorjaar van 2023 zal daar het eerste schip doorvaren.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.