Nieuws

Bekijk Onze Haven: Hoe North Sea Port de overgang naar groene waterstof aanpakt

Gepubliceerd op do 2 jun 2022
North Sea Port is al de grootste waterstofcluster in de Benelux en wil uitgroeien tot een Europese speler voor waterstof. Om dat te bereiken, wordt de productie van groene waterstof en de installatie van een transnationaal pijpleidingennetwerk voorbereid.

Van grijs naar groen

“Op dit moment worden al grote hoeveelheden waterstof in de haven geproduceerd”, zegt Steven Engels, directeur waterstof Ærsted. Dat gebeurt vooral met aardgas, een fossiele brandstof. 

“De waterstof die zo wordt verkregen, noemen we grijze waterstof. In de toekomst is het onze bedoeling om die grijze waterstof te vervangen door grote hoeveelheden groene waterstof. Dat gaan we doen door waterstof te maken uit water via waterstoffabrieken, zogenaamde elektrolyzers, en grote hoeveelheden groene stroom.”

Die groene stroom komt van windparken op zee die via een kabel aan land wordt gebracht.

Transport via pijpleidingen

Waterstof produceren is één ding, maar het moet natuurlijk ook bij de afnemers geraken. Dat gebeurt via een netwerk van pijpleidingen, dat in de komende jaren zal gebouwd worden. Nederlandse en Belgische bedrijven slaan hiervoor de handen in elkaar om zo in het havengebied een grensoverschrijdend netwerk van pijpleidingen te vormen. Dat netwerk wordt dan aangesloten op het Nederlandse, het Belgische en netwerken van andere landen in Europa om zo import en export van waterstof te realiseren.

CO2-neutraal

“Waterstof is een interessante energiedrager voor ons havengebied, omdat we het hier zowel duurzaam kunnen produceren als duurzaam gebruiken. In North Sea Port willen we vooral inzetten op het industrieel gebruik van waterstof om bijvoorbeeld duurzame staal, kunstmest en plastics te maken of als brandstof voor duurzaam transport. Dan komt er geen CO2 vrij, en dat is wat we willen”, licht Maarten den Dekker, projectleider Duurzame transitie bij North Sea Port, toe.

Meer weten? Bekijk de volledige reportage hier:

Stel je vraag

De vraag van de week gaat over de bedrijvigheid in North Sea Port. Want hoeveel bedrijven telt dit uitgestrekte havengebied eigenlijk? Spoiler alert: het zijn er meer dan je denkt!! En daar zitten heel verschillende soorten bedrijven bij:

Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.