Nieuws

Bekijk Onze Haven: Lineas vervoert Volvo’s per spoor en deze trekker haalt goederen van ro/ro-schepen

Gepubliceerd op do 22 apr 2021
Goederen die per schip aankomen in een haven zijn natuurlijk nog niet op hun eindbestemming. Met de nieuwe overslagterminal in North Sea Port is de verbinding met het spoor nog beter. Trailers op een schip moeten snel geladen en gelost worden. Het bedrijf Terberg heeft hiervoor de oplossing.

Terberg maakte speciale trekkers, een smal wagentje dat lijkt op een vrachtwagen maar enorm krachtig is. “Deze trekkers kunnen gemakkelijk bewegen in de smalle gangen van een schip en grote ladingen op trailers snel van en op het schip trekken”, legt Dominik Thielman, servicemanager Terberg, uit. Dat is nodig, want een containerschip moet op enkele uren tijd geladen én gelost worden.

Trein versus vrachtwagen

De auto’s van Volvo Car kunnen natuurlijk zelf van de schepen rijden. Om op hun volgende bestemming te geraken worden onder andere de treinen van Lineas ingeschakeld. Matthias Herrebosch, sales manager Lineas: “Een trein is een zeer duurzaam alternatief ten opzichte van het wegverkeer. Op een truck passen zes of zeven auto’s, op een trein passen er 200. Wij houden per trein dus zo’n 30 vrachtwagens van de weg.”

De trein is ook een milieuvriendelijk alternatief. “Van in Gent tot in Italië worden de auto’s elektrisch vervoerd. Dat stoot acht keer minder fijn stof uit dan een vrachtwagen, en negen keer minder CO2.”

Waar is dit?

De rubriek ‘Waar is dit?’ gaat langs bij Mariahoeve in Nieuwdorp bij Vlissingen, aan de rand van onze haven. Deze foto is uit 1972 maar de monumentale boerderij staat er nog steeds en is nu onderdeel van onze haven.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.