Nieuws

Bekijk Onze Haven: Martijn loodst schepen veilig in en uit North Sea Port

Gepubliceerd op do 6 okt 2022
Een loods is meer dan alleen een opslagplaats; het is een belangrijk beroep binnen North Sea Port, bewijst Martijn Lockefeer. Als kanaal- en zeeloods begeleidt hij schepen op hun reis over het kanaal Gent-Terneuzen, via de Westerschelde, naar de Noordzee.

Met veiligheid als topprioriteit wordt het scheepvaartverkeer in onze haven vanuit kapiteinskamers in Vlaanderen en Zeeland goed in de gaten gehouden. Maar ook op het water zorgen loodsen voor een veilige begeleiding van zeeschepen in en uit de haven. Zo is de Westerschelde, met haar kronkels en zeebanken, een van de moeilijkst bevaarbare waterwegen ter wereld.

Halve meter marge

“Een loods adviseert in de eerste plaats de kapitein over de navigatie”, begint Martijn. Tussen de havens van Gent, Vlissingen en Antwerpen is een druk bevaren gebied. Wanneer we bijvoorbeeld een ander groot schip moeten passeren, moet ik als loods de plekken zoeken waar dat kan. Niet alleen de plekken, maar ook de momenten waarop schepen elkaar passeren is belangrijk. De sluisplanning zorgt ervoor dat schepen op het juiste moment bij de sluis aankomen om dat te kunnen doen.”

Martijns reis op de Humbria Seaways houdt op aan de Steenbank op de Noordzee, het punt waarop schepen de haven in en uit begeleid worden. Terwijl Martijn terug naar de haven scheert, lacht hij nog: “Dat ik een klein onderdeel mag zijn van alles wat er in de haven gebeurt, schenkt me veel voldoening.”

Waar slapen de zeelieden in onze haven?

Vroeger kwamen zeelieden, die moesten wachten tot hun schip weer vertrok, regelmatig aan wal. Maar wat met de zeelieden nu schepen zo snel geladen en gelost worden? Dat vertellen we je in onderstaande video!

Onze Haven is een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18.00 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.