Nieuws

Bekijk Onze Haven: motor op waterstof bij ABC Engines en de job van scheepsplanner

Gepubliceerd op do 11 mrt 2021
Een haven staat nooit stil. Scheepsplanners zorgen ervoor dat de opvolging van schepen zo vlot en efficiënt mogelijk gebeurt. Wat ook niet stilstaat, is de ontwikkeling in de bedrijven van onze haven. Zo ontwikkelde ABC Engines een verbrandingsmotor die voor 85 procent op waterstof kan draaien.

Voor North Sea Port is duurzaamheid een belangrijke pijler voor de toekomst. Bedrijven die inzetten op ecologische oplossingen zijn dan ook meer dan welkom. Een bedrijf in onze haven dat daaraan voldoet is ABC Engines. Met hun nieuwe milieuvriendelijke motor kan tot 85 procent CO2-uitstoot worden vermeden door het gebruik van waterstof.

Dual fuel machine

De motor is een zogenaamde ‘dual fuel machine’, een soort hybride motor dus die kan aangedreven worden door zowel diesel als waterstof. “Bestaande dieselmotoren kunnen relatief eenvoudig worden omgebouwd (geretrofit) om ook op waterstof te kunnen draaien”, legt Tim Berckmoes, directeur van ABC Engines uit.

“North Sea Port is de perfecte plek om de waterstofaansluiting uit te rollen mede door de verbinding voor de binnenvaart. Maar ze hebben ook een aansluiting op het spoor en de Belgische spoorwegen hebben 170 locomotieven met ABC motoren aan boord vandaag.” Multimodaliteit is een echte troef van onze haven.

Wat doet een scheepsplanner?

Verschillende bedrijven in North Sea Port hebben planners in dienst. Zij leiden de enorme logistieke operatie die de haven met zich meebrengt in goede banen. “Wij plannen eigenlijk alle schepen die hier binnen komen, groot en klein”, verklaart scheepsplanner Lennard Gabriëlse.

Niet alleen de opeenvolging van schepen speelt een rol, ook de toestand van de rivieren. “Bij hoog water kunnen ze niet varen, bij laag water kunnen ze minder lading meenemen”, klinkt het. Ook het weer op zee kan vertraging veroorzaken. “Een uitdaging, maar wel leuk”, vindt Lennard Gabriëlse.

Waar is dit?

De rubriek ‘Waar is dit?’ gaat deze week langs bij een bijzonder punt: daar waar het kanaal Gent-Terneuzen vroeger de Westerschelde bereikte. Dat is niet hetzelfde punt als vandaag.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.