Nieuws

Bekijk Onze Haven: Nieuwe scharnierpunten voor binnenvaartsluis Evergem en de bouw van superjachten bij Damen Yachting

Gepubliceerd op ma 15 nov 2021
Waarom staat de binnenvaartsluis bij Evergem op dit moment droog? En hoe pakt Damen Yachting de bouw van luxejachten aan? Je ziet het in onderstaande reportage. Nog in de aflevering: de oude binnenvaartsluis van Terneuzen.

Nieuwe scharnierpunten voor sluisdeuren

Jaarlijks passeren meer dan 25.000 binnenvaartschepen de sluis bij Evergem. Daarmee is de sluis een belangrijke schakel in het goederenvervoer naar verschillende bestemmingen in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk. Op dit moment staat de sluis echter droog door werkzaamheden aan de scharnierpunten van de sluisdeuren. “De nieuwe scharnierpunten zijn groter en robuuster en moeten ervoor zorgen dat de deuren in de toekomst langer meegaan”, aldus Sandrien Paeleman, projectingenieur bij De Vlaamse Waterweg.

Superjachten van Nederlandse topkwaliteit

Iedereen kent wel de superjachten van de rijken der aarde, maar weinigen weten dat veel van deze luxeschepen ontworpen en afgewerkt worden in het Vlissingse deel van North Sea Port. “Nederlandse superjachten staan wereldwijd bekend om hun goede kwaliteit”, zegt Edward Jongepier, projectleider bij Damen Yachting.

De schepen worden ontworpen in Vlissingen. Het bouwen zelf gebeurt op een Damenwerf in Polen of Roemenië. Voor de afwerking – kabels trekken, interieur bouwen, glas en relingen installeren – keert het schip terug naar Vlissingen.

Oude binnenvaartsluis in Terneuzen

De oude binnenvaartsluis lag vroeger in het hart van Terneuzen. Het verhaal van de oude sluis eindigt in 1968, wanneer de Oostsluis in gebruik genomen wordt, als onderdeel van het huidige complex met drie sluizen. Op dit moment wordt in het complex hard gewerkt aan de Nieuwe Sluis, die midden 2023 klaar zou moeten zijn.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.