Nieuws

Bekijk Onze Haven: North Sea Port investeert in een duurzame toekomst

Gepubliceerd op do 25 aug 2022
Een centrale ligging en multimodale verbindingen met de heel Europa maken North Sea Port populair. Niet alleen bij de bestaande bedrijven die willen uitbreiden, maar ook bij internationale investeerders van nieuwe bedrijven.

Van de ruim 9.000 hectare die North Sea Port groot is, heeft het momenteel zo’n 700 hectare vrij voor ontwikkeling. Niet alleen de 550 bestaande bedrijven kunnen zo uitbreiden, maar ook nieuwe bedrijven kunnen zich er vestigen. Vooral het multimodale transport via het water, de weg én het spoor maken het havengebied zo aantrekkelijk voor nationale en internationale investeerders.

Nieuwe jobs en duurzame energie

“We willen in de toekomst graag langere treinen behandelen. Niet alleen om meer volumes te verwerken, maar ook en vooral om meer toekomstbestendig te zijn”, vertelt Barry Mol, general manager bij logistiek dienstverlener Bertschi. Dankzij uitbreidingswerken kunnen ze de capaciteit van hun railterminal van 11.000 vierkante meter in Terneuzen verdubbelen.

Ook MG Real Estate breidt momenteel het terrein van logistieke speler Eutraco uit, legt CEO Ignace Tytgat uit: “Eutraco heeft specifiek voor deze locatie in het havengebied van North Sea Port gekozen voor z’n multimodale ligging.” Al speelt duurzaamheid ook een grote rol, weet de ontwikkelaar: “Daarom is deze werf volledig energie- en CO2-neutraal.”

“Ja, de laatste jaren zagen we vooral een groei in de logistiek, de motor achter de bijkomende jobs”, verklaart Daan Schalck, CEO van North Sea Port. “Maar we mikken met nieuwe investeringen ook op energieprojecten die onze bestaande industrie zullen helpen duurzamer te worden.” North Sea Port is dan ook heel blij met alle ruimte die het ter beschikking heeft. Zo kan het havenbedrijf immers blijven meedraaien aan de Europese top.

Hoeveel schepen passeren er jaarlijks North Sea Port?

Van oceaanvaarders over coasters tot binnenvaartschepen: er passeren elke dag heel wat schepen het havengebied. Hoeveel dat er precies zijn, ontdek je in onderstaande video!

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.