Nieuws

Bekijk Onze Haven: North Sea Port maakt werk van natuur tussen de industrie

Gepubliceerd op do 7 jul 2022
In het havengebied van North Sea Port is niet enkel industrie te vinden, maar ook natuur. Het havenbedrijf zelf zet expliciet in op het creëren van groene gebieden op gronden die nog niet worden uitgegeven. Ook de bedrijven zelf werken hier aan mee.

Broedplaatsen voor het visdiefje

Dow Benelux bijvoorbeeld engageerde zich om broedplaatsen te creëren voor het visdiefje. Het bestand van de vogel in de Scheldedelta stond behoorlijk onder druk. “Wij dachten: kunnen we geen broedgelegenheid creëren in de buurt van onze bedrijven? Dus hebben we een eiland neergelegd in één van onze waterbergingen. Vanaf het jaar dat we dat hebben neergelegd is dat in gebruik genomen en dat heeft tot broedsucces geleid.”

Ook bij Zeeland Refinery wordt fauna en flora gepromoot. “In de randen van onze raffinaderij is er ruimte voor groen en een gemengde plantenpopulatie. Er komen verbazingwekkend veel dieren op af.”

Uitbreiding koppelingsgebieden in Gent

North Sea Port zelf laat de natuur zijn vrije gang gaan op sommige braakliggende terreinen die nog niet onmiddellijk worden uitgegeven aan nieuwe investeerders,, zoals de Koegorspolder bij Terneuzen. In het Gentse deel legt de Vlaamse landmaatschappij koppelingsgebieden aan, in samenwerking met een reeks partners, waaronder de gemeenten, de provincie, het havenbedrijf en Vlaamse overheden. Momenteel zijn er een tiental koppelingsgebieden, en daar komen de komende jaren er nog zes gebieden bij.

“Als haven hebben we niet alleen de wettelijke taak om goed voor de natuur in ons gebied te zorgen, maar zeker ook een morele taak”, besluit Jolijn Delissen, omgevingsmanager van North Sea Port.

Welke schepen kan North Sea Port ontvangen?

Welk type schepen kunnen het havengebied van North Sea Port aandoen? Best veel maar doordat de haven uit drie verschillende gebieden bestaat is het antwoord niet zo eenduidig. Bekijk de reportage maar!

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook zowat elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur), behalve in de zomermaanden. Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.