Nieuws

Bekijk Onze Haven: North Sea Port werkt samen met bedrijven aan een veilig havengebied

Gepubliceerd op vr 18 nov 2022
Havengebieden waar dagelijks grote hoeveelheden goederen passeren, zijn cruciaal voor ons dagelijks leven en onze economie. Omdat ze daardoor ook kwetsbaar zijn, zijn alle havens ter wereld erg goed beveiligd, en daaraan draagt iedereen z’n steentje bij.

Vanuit de kapiteinskamer van het havenbedrijf North Sea Port wordt de veiligheid bewaakt met camera’s, radars en automatische identificatiesystemen. Maar ook ter plekke staat havenluitenant Lies Opsommer in voor de veiligheid: “Hoewel de bedrijven zelf instaan voor de beveiliging van hun terreinen, zijn wij ook aanwezig om snel ter plaatse te gaan als dat nodig is.”

Belang van beveiligingsplannen

Een voorbeeld van zo’n bedrijf is DFDS. Terminal Director Raf De Wit legt uit: “Een paar jaar geleden zijn we overgeschakeld van een statisch systeem, waarbij elke truckchauffeur zich moest aanmelden bij een loket, naar een dynamisch systeem, waarbij de chauffeurs zichzelf en hun lading zelf kunnen inchecken. Op die manier hebben we controle over alles wat hier binnen en buiten gaat.”

“Elk bedrijf in onze haven moet beschikken over een beveilingsplan”, bevestigt adviseur havenveiligheid Hein Versluis. “Sinds de grote aanslagen aan het begin van deze eeuw moeten de havens voldoen aan internationale regels. Als havenautoriteit is het onze belangrijke taak om de beveilingsplannen van bedrijven goed te keuren en de veiligheid van de haven te bewaken.”

Is waterstof belangrijk voor North Sea Port?

Om de bedrijven in onze haven in 2050 op schone, groene waterstof te laten draaien, is North Sea Port nu al de grootste waterstofhub in de Benelux. Hoe we waterstof produceren, gebruiken, opslaan én transporteren ontdek je in de video hieronder.

Onze Haven is een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18.00 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.