Nieuws

Bekijk Onze Haven: North Sea Port zorgt voor een veilige en vernieuwde maritieme infrastructuur

Gepubliceerd op vr 4 nov 2022
In North Sea Port wordt er niet alleen op het land, maar ook in het water gewerkt om de maritieme infrastructuur te onderhouden en te vernieuwen, van de binnenvaartsluis in Evergem, over de Nieuwe Sluis in Terneuzen, tot de Quarleskade in Vlissingen.

Als iemand weet hoe we ervoor kunnen zorgen dat infrastructuur lang meegaat, is het manager natte infrastructuur van North Sea Port Dennis van den Broeke: “Dagelijks zijn we bezig met bestaande infrastructuur te onderhouden en nieuwe te bouwen. Daarbij gaan we telkens de bestaande ruimte optimaal benutten, zowel voor bestaande bedrijven als voor potentieel nieuwe klanten.” Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Vlissingen is zo’n bestaand bedrijf dat wordt uitgebreid. “Dat is niet alleen voor BTZ, maar voor het hele havengebied een mooie aanvulling”, vindt managing director Jacco Geleijnse.

Minder wachttijden, meer zekerheid

Eén van de grootste werven blijft die van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Omgevingsmanager Harm Verbeek legt uit: “Met de Nieuwe Sluis willen we niet alleen de wachttijden verminderen, maar ook de zekerheid verhogen. Als er ergens een storing is, dan is er een tweede zeesluis beschikbaar. De Nieuwe Sluis wordt ook een maatje groter, waardoor grotere en diepere schepen de havens van Gent en Terneuzen zullen kunnen bereiken.”

Dat ook de waterwegen diep genoeg zijn om die grote schepen door te laten, houdt hydrografe Jolie De Geyter in de gaten: “Waar niet-getijdehavens twee keer per jaar gepeild worden, wordt de getijdehaven van Vlissingen zes keer per jaar gepeild. Als we op de peilingen zien dat de haven te veel aanslibt, moet die gebaggerd worden.” En zo zorgen we iedere dag voor een veilige en vernieuwde haven!

Waar is North Sea Port het best in?

Hoewel North Sea Port het op veel vlakken goed doet, schiet het er op één vlak toch echt bovenuit: toegevoegde waarde creëren. Zo zijn goederen die uit de haven vertrekken door hun behandeling of verwerking meer waard dan wanneer ze in de haven toekomen. En daar worden we allemaal beter van.

Onze Haven is een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18.00 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.