Nieuws

Bekijk Onze Haven: overleg met buurtbewoners en duurzame flessen uit hout

Gepubliceerd op do 25 nov 2021
Voor North Sea Port is de leefbaarheid in het havengebied een belangrijk thema. Daarom vinden er regelmatig bijeenkomsten met buurtbewoners plaats. Onze Haven ging er op de koffie. Verder in de aflevering: het oude veer tussen Breskens en Vlissingen en de limonadefles van de toekomst.

Dialoog met omwonenden

De haven heeft uiteraard veel economische belangen en staat voor 100.000 jobs, maar ook de leefbaarheid in de directe omgeving is en blijft een belangrijk thema voor North Sea Port. Tijdens een bijeenkomst in de Gentse Kanaalzone gingen kleine groepen buurtbewoners in gesprek met diverse experts. “We vinden het belangrijk om een goed contact te hebben met de bewoners om te weten wat er leeft en of ze ergens problemen mee hebben”, aldus Marijke De Vreese, planoloog bij North Sea Port. “We willen onze haven uitbouwen, maar zeker niet ten koste van onze omgeving.”

De bewonersgroepen zijn tevreden dat er naar hen geluisterd wordt. “Het is een groot pluspunt dat bepaalde thema’s die leven bij de mensen, zoals wonen en werken, hier besproken kunnen worden”, zegt Willem Schelstraete van de bewonersgroep Doornzele en Kerkbrugge-Langerbrugge. “Laten we hopen dat de instanties die de beslissingen moeten nemen, ook rekening houden met wat hier gezegd wordt”, klinkt het .

Duurzame flessen uit hout

Nog in Langerbrugge experimenteert papierfabriek Stora Enso op dit moment met een nieuw duurzaam product: een fles van hout. De afgelopen jaren hebben wetenschappers er onderzocht hoe ze suikers uit hout kunnen omzetten naar furaandicarbonzuur (FDCA), dat als bouwsteen gebruikt wordt om pef-flessen te maken.

Omdat het om iets totaal nieuws gaat, start Stora Enso voorlopig nog in het klein, met een proeffabriek. Als na een aantal jaar blijkt dat het proces vlot loopt, kan Stora Enso gaan investeren in een industriële fabriek.

Waar is dit?

We keren terug naar het jaar 1955 en naar de Koningin Juliana, die toen over de Westerschelde tussen Breskens en Vlissingen voer. Het veer bestaat al sinds 1574 en vanaf de jaren 1930 konden ook auto’s mee aan boord. In 2003 ging de Westerscheldetunnel open voor auto’s en vrachtverkeer. Sindsdien is het veer enkel nog toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.