Nieuws

Bekijk Onze Haven: Pijpleidingen inspecteren bij Zeeland Refinery en een schip in droogdok van Damen Shiprepair

Gepubliceerd op do 6 mei 2021
Altijd al willen weten wie de pijpleidingen, buizen en opslagtanks in North Sea Port controleert. In deze aflevering van Onze Haven volgen we een operator van Zeeland Refinery op zijn controleronde, en nemen we ook een kijkje bij een dokbeurt van een schip bij Damen Shiprepair in Vlissingen.

Een dokbeurt in het droogdok

“Een reguliere dokbeurt is als een formule 1-pitstop: we proberen het schip zo snel mogelijk droog te zetten en het onderhoud te plegen, zo efficiënt mogelijk”, aldus Michiel de Vliegher van Damen Shiprepair in Vlissingen.

“Voor we een schip kunnen ontvangen in het dok, krijgen we een dokplan door. Daarin staat precies vastgelegd waar we de dokblokken kunnen neerzetten zodat we geen schade aan het schip veroorzaken bij het indokken”, legt Michiel de Vliegher nog uit. Eens de reparaties zijn uitgevoerd, wordt het dok weer gevuld en kan het schip een proefvaart maken om te testen of alles het doet of er nog werk nodig is.

Controleronde operator

Wie ook checkt of alles vlot en naar behoren verloopt, is een operator. Bij verschillende bedrijven zijn operators in dienst. Zij vinden hun weg in het doolhof aan buizen, pijpleidingen en opslagtanks in onze haven.

“De ruwe olie komt binnen vanuit Rotterdam, vanuit de Maasvlakte olieterminal, door middel van een ondergrondse leiding die 134 kilometer lang is”, legt Rick Kreike, operator bij Zeeland Refinery in Vlissingen uit. “Mijn taak bij dit hele proces is zorgen dat het allemaal soepel verloopt, dat er geen storingen plaatsvinden, en als er storingen zijn, dat ze zo snel mogelijk opgelost worden.”

Waar is dit?

De rubriek ‘Waar is dit?’ gaat langs bij een stukje oude haven. Loods 20, een oude katoenloods bij de Voorhaven in Gent, die momenteel wordt opgewaardeerd. Net als zijn buurman, Loods 22, zullen er loftwoningen gebouwd worden in de voormalige katoenopslagplaats.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.