Nieuws

Bekijk Onze Haven: Sinaasappelsap bij Citrosuco en de zoutdrempel van de Nieuwe Sluis Terneuzen

Gepubliceerd op do 25 feb 2021
Hoe hou je het zoute water van de zee tegen als zeeschepen een sluis en kanaal binnenvaren? Een zoutdrempel zorgt daarvoor, en ook bij de Nieuwe Sluis wordt die gebouwd. Nog in deze aflevering: Citrosuco levert via North Sea Port sinaasappelsap voor de hele Europese markt.

Van de boomgaarden in Brazilië tot in onze koelkast: dat is de weg die de sinaasappelsappen van Citrosuco afleggen. Het bedrijf is verantwoordelijk voor 20 procent van alle sinaasappelsap wereldwijd en levert aan de Europese markt via het Sifferdok in Gent.

Sinaasappelhaven

Het Braziliaanse Citrosuco is één van de twee sinaasappelsapbedrijven die actief zijn in North Sea Port. Samen leveren deze bedrijven ongeveer de helft van het sinaasappelsap voor de Europese markt. North Sea Port kan zich dus met recht en reden een ‘sinaasappelsaphaven’ noemen!

Het sinaasappelsap van Citrosuco wordt in grote zeeschepen naar hier vervoerd en is onderworpen aan strenge kwaliteitseisen. “Het sap wordt elk uur gecontroleerd, zo zijn we zeker dat het vers is en blijft”, aldus Lucas Abrantes, senior plant manager Citrosuco Gent.

Zoutdrempel bij de Nieuwe Sluis

Wat ook een kwaliteitscontrole nodig heeft, is het zoete water van onze kanalen. Door de sluizen zou zout water kunnen meekomen in de kanalen, wat nadelige effecten zou hebben voor de natuur, ons drinkwater en de bedrijven die het kanaalwater gebruiken als bijvoorbeeld koelwater.

Bij de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen wordt daar rekening mee gehouden door de installatie van een zoutdrempel. Die betonnen constructie houdt een groot deel van het veel zwaardere zout water tegen.

“Als we op tijd de deur naar de Westerscheldekant weer dicht doen, dan komt er niet te veel zout binnen en houden we dat binnen de sluiskolk”, legt Harm Verbeek, omgevingsmanager van de Nieuwe Sluis Terneuzen, uit.

Waar is dit?

De rubriek waar is dit neemt ons aan de hand van een oude foto mee naar de sluisput van de Schutsluis in Sas van Gent, waar rond 1884 aan werd gewerkt. Toen aan het begin van de 19e eeuw het kanaal Gent-Terneuzen werd aangelegd, ontpopte het vestigingsstadje zich tot industriestad en centrale plek in onze haven.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.