Nieuws

Bekijk Onze Haven: sleepboten helpen zeeschepen veilig in en uit de haven

Gepubliceerd op do 15 dec 2022
De bootlieden op de kade, de loodsen op de zeeschepen en de bemanning op de sleepboten: nautische diensten begeleiden de grote schepen die onze haven aandoen. In deze aflevering van Onze Haven volgen we de bemanning van een sleepboot die een week lang aan boord blijft om zeeschepen te assisteren.

“Ze manoeuvreren heel moeilijk in de haven, die grote zeeschepen, dus hebben ze de sleepboten nodig”, vertelt sleepbootkapitein Ronald. “Met de sleepboten assisteren we de zeeschepen om op een veilige manier de haven in en uit te komen. Het leukste is dat we dat met z’n allen kunnen doen, want zonder mijn collega’s kan ik als kapitein niet functioneren.”

En die collega’s, dat zijn roeier Maarten en machinist Arjan. “Eten is heel belangrijk op een schip. Als de bemanning goed eet, dan is ze tevreden”, lacht Maarten van achter het fornuis. Arjan toont de slaapkamer: “We blijven een week aan boord. Dan slapen we van acht uur ‘s ochtends tot vier uur ‘s middags. Daarna zijn we standby.”

Hoeveel mensen werken er in North Sea Port?

Van de bedrijven in het havengebied, over de nautische diensten die de havenactiviteiten ondersteunen, tot de indirecte gelegenheid: er werken heel wat mensen in North Sea Port. Maar hoeveel het er precies zijn, dat ontdek je in onderstaande video!

Onze Haven is een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18.00 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.