Nieuws

Bekijk Onze Haven: Sustainable Fuel Plant Zeeland maakt biogas & Heerema bouwt jackets voor windparkplatformen in zee

Gepubliceerd op do 1 jul 2021
Duurzame economie heeft vele gezichten in North Sea Port. Zo maakt Sustainable Fuel Plant Zeeland groen gas van onder andere tortillachips. Constructiebedrijf Heerema draagt een ander steentje bij: zij maken de onderstellen voor platformen bij de windparken op de Noordzee.

Zo’n onderstel wordt ook wel een ‘jacket’ genoemd en wordt felgeel gespoten. De jacket is zo groot dat het in twee delen wordt gebouwd en daarna aan elkaar wordt gelast. “Eens het in zee is geplaatst, steekt het amper een paar meter boven de zee uit”, licht Marcel Geleijnse, supervisor bij Heerema, toe.

Stevig staan

Het moet een stevige constructie worden, niet alleen om een platform van 30 bij 30 meter te kunnen dragen maar ook om decennialang in de Noordzee te kunnen staan. De jacket uit de reportage zal worden gebruikt voor een een windpark dat wordt aangelegd in Noord-Holland en dat klaar moet zijn in 2023. “We zijn altijd blij als een project zonder ongelukken wordt afgerond en het kan wegvaren op het ponton”, besluit Marcel.

Biogas uit tortillachips

Bij Sustainable Fuel Plant (SFP) in Zeeland leveren ze geen onderdelen voor de groene energieproductie, ze maken zélf groene energie. Uit reststromen dan ook nog. “Wij proberen de cirkel rond te maken: we gebruiken reststromen om zelf energie te maken”, legt Niels Peters, mede-eigenaar van SFP, uit.

De energie wordt gemaakt door bacteriën die gevoed worden met organisch restafval dat niet meer geschikt is voor mens of dier. Het resultaat is drievoudig: biogas, dat zowel door de inwoners als bedrijven van Terneuzen wordt gebruikt; vloeibare CO2 dat naar de glastuinbouw wordt gestuurd en organische meststof die is bedoeld voor de lokale landbouw.

De brug van Zelzate

De rubriek ‘Waar is dit?’ stopt deze keer bij een bijzondere brug midden in het Kanaal Gent-Terneuzen. Het is de brug van Zelzate, die gemiddeld 20 keer per dag opengaat om de grote schepen door te laten die onze haven aandoen. De eerste brug op die plek dateert al van 1779.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.