Nieuws

Bekijk Onze Haven: vakantie bij een gezin binnenvaartschippers & auto’s worden op de trein gezet

Gepubliceerd op do 2 sep 2021
Vakantieperiodes betekenen vaak meer tijd met de kinderen doorbrengen. Dat is zeker het geval bij het schippersgezin van Jaap en Nienke Dooge want tijdens de vakantie gaan de kinderen gewoon mee op tocht door North Sea Port. Tijdens het schooljaar vaart hij alleen.

“Vroeger voeren we samen, dat hebben we acht jaar lang gedaan. De kinderen waren de hele tijd aan boord en dat was de hele tijd gezellig druk. Als vader wil je toch het liefst je kinderen dicht bij je hebben”, legt binnenvaartschipper Jaap Dooge uit. “Maar toen moest de oudste naar school.”

Binnenschipperskinderen kunnen ook terecht in internaten, zoals het Molenschip in het Gentse deel van onze haven. Dat is niet voor iedereen een optie.

Internaat voor schipperskinderen

“Ik kom helemaal niet uit de vaart en internaat dat kende ik eigenlijk niet”, voegt zijn vrouw Nienke eraan toe. “Jaap had er geen probleem mee, maar ik zag het niet zo zitten. Dus hebben we een huisje gekocht in Oostland en brengen we de weekends samen aan boord door.”

Het maakt vakantieperiodes extra speciaal, want dan is het hele gezin de hele tijd samen. Toch is het net in de zomervakantie extra opletten geblazen. “Er varen veel bootjes op het water en mensen vergeten dat zo’n schip een grote dode hoek heeft en we niet zomaar kunnen remmen!”, zegt Jaap.

Waar is dit?

Auto’s op een kade, dat beeld is een klassieker in het Gentse deel van Onze Haven. De Volvofabriek vestigde zich er in 1965 vanwegen de centrale ligging en goede infrastructuur. Ook toen al werden auto’s op de trein gezet om naar klanten vervoerd te worden. Nu gaan de auto’s per trein zelfs tot in China!

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.