Nieuws

Bekijk Onze Haven: veilige werkomgeving bij Yara en speciale lijm voor laminaat bij Unilin Resins

Gepubliceerd op do 14 okt 2021
Een veilige werkomgeving is topprioriteit in de haven, en al zeker in de chemische industrie. Onze Haven trekt naar kunstmestbedrijf Yara in Sluiskil voor een rondleiding door de veiligheidsexpert. Nog in deze aflevering: speciale lijm voor laminaat en een stukje Gentse staal- en havengeschiedenis.

Veilig werken op de site van Yara

Het belang van een veilige werkomgeving in de haven kan niet onderschat worden. En dat geldt misschien nóg meer in de chemische industrie. Veiligheidsexpert Niels Boogaert van kustmestbedrijf Yara in Sluiskil, in het Zeeuwse deel van de haven, gidst ons langs de belangrijkste veiligheidsmaatregelen op de site.

“In onze safetystreet bootsen we een fabriek na die in onderhoud is. We verwerken in de opstelling bewust een aantal fouten en dagen onze medewerkers uit om die fouten eruit te halen”, legt Boogaerts uit. “Maar het allerbelangrijkste blijven uiteraard de persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een helm, veiligheidsbril en vlamvertragende kledij.”

Lijm voor laminaat

In het Gentse deel van North Sea Port leren we dat je om laminaat te maken een speciaal soort lijm nodig hebt. We gaan op bezoek bij Unilin Resins, dat hier jaarlijks 250.000 ton van het goedje produceert.

Net als veel andere bedrijven in de haven zoekt ook Unilin naar manieren om het productieproces duurzamer te maken. “Vroeger pompten we onze lijmen en koelwaters overal rond in onze tankparken, maar nu zit alles gecentraliseerd in units die dicht bij elkaar staan. Dat zorgt voor minder warmteverlies en heeft als voordeel dat we sneller kunnen koelen en minder energie gebruiken”, aldus Guido Duytschaever, site manager van Unilin Resins.

Waar is dit?

Het voormalige hoofdkantoor van Sidmar prijkt vandaag nog steeds aan de Gentse John F. Kennedylaan. Het gebouw is nu eigendom van ArcelorMittal, een van de grootste staalproducenten ter wereld waar ook het oude Gentse staalbedrijf deel van uitmaakt. Toch zul je in de volksmond nog vaak over Sidmar horen spreken.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.