Nieuws

Belgische kroonprinses Elisabeth doopt zaterdag 25 juni nieuwe onderzoekschip ‘Belgica’ in North Sea Port: boek nu de laatste tickets om schip te bezoeken

Gepubliceerd op do 23 jun 2022
Op zaterdag 25 juni doopt prinses Elisabeth het gloednieuwe oceanografisch onderzoeksschip ‘Belgica’. Het schip komt vandaag donderdag 23 juni al in Gent aan en blijft het hele weekend aan de Rigakaai liggen. Tijdens het ‘Open Schip Weekend’ op zaterdag en zondag vindt daar een techbeurs plaats.

De ‘Belgica’ is net als zijn voorganger genoemd naar het schip waarmee Adrien de Gerlache eind 19e eeuw als eerste overwinterde in het zuidpoolgebied. Het gloednieuw vaartuig heeft echter weinig gemeen met de omgevormde walvisjager – een heuse driemaster én stoomschip - die de ontdekkingsreiziger op zijn expeditie gebruikte.

Open Schip Weekend

Zaterdagvoormiddag zal de Belgische kroonprinses Elisabeth het 71 meter lange, hoogtechnologische schip officieel dopen tijdens een gesloten evenement.

Het grote publiek wordt niet vergeten. Op zaterdag en zondag is het schip te bezoeken en kan je aan boord wetenschappelijke demonstraties bijwonen. Het bezoek is nagenoeg volgeboekt, maar er zijn nog een handvol plaatsen beschikbaar. Wil je er nog bij zijn? De laatste tickets worden ter beschikking gesteld op donderdag 23 juni, vanaf 12 uur op de website van eventbrite.

Multidisciplinair schip voor expedities tot aan de Noordpool

Aan boord van het polyvalente schip zullen wetenschappers tijdens meerdaagse en meerweekse expedities tot 300 dagen per jaar tal van taken op zee uitvoeren: stalen nemen van water, bodem en levende organismen, nieuwe visserijtechnieken testen, het effect van zandwinning en windmolenparken op het marien milieu onderzoeken, de zeebodem in kaart brengen, diepwateranalyses (tot 5.000 meter) uitvoeren. Het actieterrein strekt zich uit over de hele Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en het Noordpoolgebied.

De ‘Belgica’ is hiervoor uitgerust met de meest vooruitstrevende technologie, waaronder acht labo’s voor analyses, drones, autonome robots en op afstand bestuurde onderwaterapparatuur. Het schip voldoet aan de strengste normen inzake energieverbruik, uitstoot en geluid.

Bezoek de techbeurs en activiteiten aan de wal

Op het evenemententerrein kan je niet alleen de nieuwe ‘Belgica’ van dichtbij bekijken, maar ook deelnemen aan uiteenlopende activiteiten en een heuse technologiebeurs bezoeken. Daar etaleren verschillende bedrijven en instellingen hun kennen en kunnen. Er zijn ook foodtrucks en een gelegenheid om wat te drinken.

Alle informatie vind je op de website over het Open Schip Weekend.

Meer informatie over het onderzoekschip lees je op de website van de Belgica.

Beelden: Jorn Urbain/Belgian Navy