Nieuws

Bouw grootste zonnepark van Nederland begonnen in North Sea Port

Gepubliceerd op di 26 jun 2018
Sinds mei zijn de werkzaamheden gestart voor het Solarpark Scaldia aan de rand van de Sloehaven in het havengebied van Vlissingen in North Sea Port. Als belangrijkste landeigenaar steunde North Sea Port de ontwikkeling van het hernieuwbare-energieproject.

Goed voor 14.000 huishoudens

Met een capaciteit van 54,5 MWp zal het zonnepark een gemiddelde productie hebben van 51.000 MWh per jaar. Dat is te vergelijken met het verbruik van meer dan 14.000 huishoudens. Tijdens haar levensduur van 30 jaar zal ze meer dan 738.000 ton CO2-emissies uitsparen. Solarpark Scaldia zal dan ook het grootste zonnepark van Nederland zijn.

Rond de Sloehaven in Vlissingen

Het zonnepark wordt gebouwd naast een aantal windturbines en onder een hoogspanningslijn in een kabel- en pijpleidingencorridor. De totale oppervlakte omvat 38 hectare rond de Sloehaven. Er worden 140.000 zonnepanelen opgesteld in een oost-westrichting om het grondgebruik, het productieprofiel en daardoor ook de rendabiliteit te optimaliseren.

De netwerkbeheerder Enduris is in februari 2018 gestart met de constructie van de netverbinding. EPC-aannemer en eigenaar ib vogt startte in mei met de bouw van de centrale. ib vogt, het in Duitsland gevestigde bedrijf dat geadviseerd werd door het Nederlandse Solarfields, en HSH Nordbank hebben hiervoor onlangs de financiering afgerond.

De productie van het project zal Nederland helpen bij zijn transitie naar hernieuwbare energieën en bij het behalen van zijn doel van 37% duurzame energiebronnen in de elektriciteitsconsumptie tegen 2020.

Het zonnepark zal na de zomer in gebruik genomen worden.