Nieuws

Deense rederij DFDS trekt groene corridor in Europa door met eerste volelektrische truck in North Sea Port

Gepubliceerd op wo 16 nov 2022
Het Deense DFDS neemt 125 volledig elektrische vrachtwagens in dienst. De eerste van die e-trucks reed op donderdag 16 november in Gent van het schip de terminal van DFDS op. Daarmee komt de groene corridor tussen Scandinavië en Europa een stap dichter. North Sea Port speelt daarin een centrale rol.

DFDS is een van de belangrijkste gebruikers van North Sea Port. Zesmaal per week pendelen grote roroschepen van de Deense rederij tussen Gent en Göteborg. Ze vormen een varende brug tussen het continent en Scandinavië voor lading op wielen (wagens, trucks, containers, machines, staalrollen, onderdelen,…). DFDS haalt zo elke week 30 kilometer aan voertuigen van de baan.

Die scheepvaartlijn trekt DFDS aan beide zijden door met transport naar het hinterland, met uitlopers naar Centraal- en Zuid-Europa en de Middellandse Zeeregio. Zo ontstond een ‘corridor’ die Europa van noord tot zuid doorkruist. North Sea Port is de spil in dit hele netwerk.

Vele tinten groen

Die corridor wordt alsmaar groener. Als aansluiting op de zeeroute maakt de rederij waar mogelijk al intensief gebruik van binnenschepen en treinen om met haar lading van de weg naar meer milieuvriendelijk transportmodi te schuiven. De terminal aan het Mercatordok in Gent in North Sea Port draait bovendien meer en meer op energie uit wind en zon.

Nu krijgt ook het wegvervoer een extra streepje groen. DFDS nam in Gent zijn allereerste volledig elektrische vrachtwagen of e-truck in ontvangst. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Belgische Eerste Minister Alexander De Croo. De rederij plaatste hiervoor bij Volvo Trucks een bestelling voor liefst 125 stuks. Tegen eind 2023 komen die trucks allemaal in dienst. Volvo Truck, dat zijn grootste fabriek in Gent heeft staan, en DFDS hebben de eerste FH Electric Truck intussen al grondig uitgetest in Göteborg.

Europese Green Deal

DFDS staat met zijn streven naar verduurzaming en energietransitie op de Europese noord-zuidas niet alleen. North Sea Port en Göteborg, de grootste zeehaven in Scandinavië, zetten samen hun schouders onder de uitbouw van een groene corridor en passen de nodige infrastructuur in die zin aan. North Sea Port heeft net als DFDS de ambitie om tegen 2050 volledig koolstofneutraal te worden.

“Groene corridors door heel Europa zijn onmisbaar om de Europese Green Deal waar te maken”, onderstreept Niklas Andersson, Executive Vice President Logistics van DFDS. “DFDS wil tegen 2030 een kwart van zijn truckvloot volelektrisch zien rijden. Maar we bewijzen dat zware trucks met elektrische batterijen vandaag al een optie zijn.”

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “Transporten in de haven tussen DFDS en andere bedrijven kunnen op deze wijze klimaatneutraal gebeuren. DFDS zet hiermee échte stappen in het verder verduurzamen van transport.”