Nieuws

DFDS trekt capaciteit op route tussen North Sea Port en Göteborg op

Gepubliceerd op di 16 feb 2021
DFDS past zijn vloot op de rorodienst tussen North Sea Port en Göteborg aan met het inzetten van een fors groter schip. De ‘Humbria Seaways’ vervangt sedert 20 februari de ‘Begonia Seaways’. Dat zorgt voor bijkomende capaciteit en die is welkom om de stijgende volumes vlot te kunnen vervoeren.

DFDS vaart wekelijks zesmaal heen en weer tussen Gent en Göteborg. Dat gebeurt momenteel met drie schepen van de ‘bloemenreeks’. Die kunnen de drukte amper nog aan. “In de eerste vijf weken van dit jaar is de overslag met bijna een kwart toegenomen”, zegt route operations manager Alain De Brauwer. “Met de ‘Humbria Seaways’ zullen we per week in beide richtingen 320 opleggers meer kunnen vervoeren. Het is alsof we een zevende overtocht met een van de huidige schepen zouden maken.”

Megaroro

De ‘Humbria Seaways’ is één van de zes schepen van de ‘Jinlingklasse’ die de Deense groep in China bij de gelijknamige scheepswerf liet bouwen. Die megaroro’s kunnen met hun extra dek fors meer lading zoals voertuigen, opleggers en goederen op speciale chassis aan boord nemen. Hun totale capaciteit bedraagt 450 opleggers. Dat zijn er maar liefst 160 meer dan de bloemenschepen. Anders gezegd: als je al die lading achter elkaar zet, reikt de file 6,7 kilometer ver. Deze megaroro is maar liefst 237 meter lang en 33 meter breed en heeft drie laadkleppen achteraan voor laden en lossen.

De ‘Humbria Seaways’, die pas vorig jaar in de vaart kwam, vat post naast de ‘Freesia Seaways’ en de ‘Primula Seaways’. Hij zal North Sea Port telkens op woensdag en zaterdag aanlopen. Het nieuwe schip was in september vorig jaar al eens in Gent te zien toen het een piekaanloop verrichtte aan de DFDS-terminal aan het Mercatordok om een overaanbod aan lading weg te werken. Nu wordt het een vaste klant van North Sea Port. Bijkomende capaciteitsuitbreidingen sluit Alain De Brauwer op termijn niet uit, maar dat zal afhangen van hoe de overslag verder evolueert.

Vaste klant

De dienst tussen het Zweedse Göteborg en North Sea Port is voor DFDS één van de belangrijkste lijnen in zijn netwerk. “Omgekeerd is DFDS voor North Sea Port een topklant”, zegt CEO Daan Schalck. “Met zes aanlopen per week behoort de Deense scheepvaart- en logistiekgroep tot de meest regelmatige gebruikers van de haven.”