Nieuws

Eerste volledig elektrische Volvo rijdt van de band in North Sea Port

Gepubliceerd op vr 2 okt 2020
Volvo Cars is in zijn fabriek in North Sea Port gestart met de productie van de volledig elektrische auto. Een belangrijke mijlpaal in de ambitie om de CO2-voetafdruk per wagen tegen 2025 met 40 procent te verminderen, klinkt het bij Volvo Car in Gent.

Er is een sterke vraag naar de XC40 Recharge P8 – de naam van de eerste elektrische Volvo. Elke auto die dit kalenderjaar in Gent wordt geproduceerd, is ook al verkocht. En de bestellingen blijven komen. De eerste vol-elektrische XC40’s worden deze maand nog aan klanten in Europa geleverd.

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits was donderdag 1 oktober bij de productiestart aanwezig en nam plaats in de allereerste klantverkochte XC40 Recharge P8.

Omscholing personeel

De vierwielaangedreven elektrische Volvo heeft een bereik van meer dan 400 km en een vermogen van 408 pk. De accu kan met een snellaadsysteem tot 80 procent van zijn capaciteit opladen in ongeveer 40 minuten. Om de productie op te starten kregen alle betrokken productiemedewerkers een uitgebreide opleiding, met steun van de Vlaamse overheid. In de Gentse vestiging werken maar liefst 6.500 werknemers waarmee de fabriek de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen is. In 2019 produceerde Volvo Car Gent 206.225 auto’s. De modellen XC40 en V60 worden er geproduceerd.

Tegen 2025 verwacht Volvo Cars dat 50 procent van zijn wereldwijde verkoop uit volledig elektrische auto's zal bestaan. De rest zullen hybride wagens zijn. Volvo Cars heeft zich er ook toe verbonden de verlaging van zijn CO2-voetafdruk te blijven voortzetten, met het doel om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn.

Verankering automobielindustrie

De productie van dit type auto is voor Volvo Car Gent een mijlpaal en betekent ook een verdere verankering van Volvo in North Sea Port. De haven ziet hiermee het segment van automotive gehandhaafd, een hele opsteker in deze coronatijden. Met verder nog een assemblagefabriek van vrachtwagenbouwer Volvo Truck, de import en export van Hondawagens en het verschepen van tal van merken zorgt deze sector voor heel wat jobs in en rond het havengebied. In het bijzonder in Gent en Vlissingen.

Over Volvo Cars
Volvo Car Gent maakt deel uit van Volvo Cars Group dat wereldwijd 41.500 werknemers telt .Volvo Cars is sinds 2010 eigendom van de Chinese Zhejiang Geely Holding. De hoofdzetel, productontwikkeling, marketing en administratie van Volvo Cars zijn hoofdzakelijk gevestigd in het Zweedse Göteborg. De hoofdzetel van Volvo Cars voor de regio Azië-Stille Oceaan is gevestigd in Shanghai. De grootste autofabrieken van het bedrijf zijn gevestigd in Göteborg (Zweden), Gent (België), South Carolina (VS), Chengdu en Daqing (China), terwijl de motoren worden gemaakt in Skövde (Zweden) en Zhangjiakou (China) en de carrosserieonderdelen in Olofström (Zweden).