Nieuws

Euroports breidt zijn bulkopslagcapaciteit uit in havengebied Gent van North Sea Port

Gepubliceerd op vr 15 jun 2018
Euroports opende op vrijdag 15 juni een nieuwe opslagfaciliteit voor meststoffen en mineralen in het havengebied van Gent. Deze investering zal de bulksector in North Sea Port verder mee doen groeien.

In totaal voorziet Euroports een investering van 10 miljoen euro voor de terminal aan het Sifferdok. Die omvat een nieuw state-of-the-art bulkmagazijn met een opslagcapaciteit van meer dan 120.000 ton. Het magazijn omvat 20.000 m² betonnen vloeren en bestaat uit zes naast elkaar gelegen magazijnboxen. Plant Manager Peter van den Broeck: “De magazijnen worden ondersteund door een aanzienlijke investering in nieuw behandelingsmateriaal: een mobiele havenkraan van 100 ton met een grijper van 20m³ en een tweede multifunctionele kraan van 25 ton met een grijper van 15 m³.”

De kade aan de terminal is 550 meter lang en heeft een diepgang van 12 meter, waardoor zelfs Panamax-schepen kunnen aanmeren. Euroports heeft nog een tweede grote terminal aan het grootdok in het Gentse havengebied.

Groots in overslag van bulk

Euroports Terminals Gent, T850, is een van de grootste bulkterminals in hun netwerk en verwerkt ongeveer 2 miljoen ton aan bulk, voornamelijk meststoffen en mineralen. En dat is niet onbelangrijk. Want dé absolute specialiteit van North Sea Port is de overslag van bulkgoederen met onder meer meststoffen en mineralen maar ook ijzererts, kolen, voeding en granen. Zo is droge bulk goed voor de helft van de goederenoverslag via zeevaart.

De centrale ligging van het havengebied Gent – tot 32 kilometer landinwaarts - en de sterke hinterlandverbindingen (via spoor, de weg, de binnenvaart) met de Benelux en Noord-Frankrijk vormen bovendien een sterke troef voor hun klanten.