Nieuws

Expositie in Havenhuis in Gent brengt North Sea Port in beeld

Gepubliceerd op wo 18 sep 2019
Op woensdag 18 september opende North Sea Port op de Graslei in Gent een multimediale expositie over de grensoverschrijdende fusiehaven. Via een maquette van het havengebied en een videowall kan de bezoeker de haven van binnenuit beleven.

Binnenkort is ook het volledige Havenhuis te bezoeken met een gids. De expositie laat de hedendaagse fusiehaven zien: het 9.100-hectare-grote grensoverschrijdende havengebied, dat zich 60 kilometer lang uitstrekt van het Nederlandse Vlissingen, Borsele en Terneuzen tot in Gent in België waar bijna 100.000 mensen (in)direct werken in 525 bedrijven.

Maquette en videowall

Op een maquette, op een halve meter hoogte, is het hele havengebied in reliëf uitgesneden. De bezoeker kan enkele ipads op de maquette richten waarop informatie tevoorschijn komt, in zogenaamde augmented reality: de grenzen van het havengebied, de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen, de havens/dokken, wegen, spoorlijnen, natuur- en buffergebieden, bedrijventerreinen, windmolens, namen van de steden en gemeenten in en rond het havengebied. In filmpjes wordt er uitleg gegeven over het binnenkomen van schepen en het lossen, het opslaan, het opnieuw laden en het verder vervoeren van goederen. Zo ziet men bedrijven, schepen en haveninfrastructuur – locaties waar men als bezoeker nooit kan of mag komen.

De videowall toont op geluiden uit de haven langzaam voortschrijdende beelden, die de bezoeker de haven intrekken. Op de beelden worden tal van feiten en cijfers getoond: North Sea Port als logistiek knooppunt centraal in Europa en als multimodale haven die ontsloten wordt via binnenvaart, spoor, weg en pijpleiding. Of over de plaats van de haven in de Europese top 10, cijfers over oppervlakte en grootte van het gebied en de toegevoegde waarde. En, de belangrijkste handelspartners, de verschillende soorten goederen en activiteiten en 1.000 hectare ruimte om te ontwikkelen.

Bezoek de expositie individueel of in groep

De expositie kan je zowel individueel als in groep gratis bezoeken, van dinsdag tot en met zaterdag. Van 12 tot 18 uur staat de deur van de expositie voor iedereen open. De ruimtes waarin de expositie is ondergebracht zijn beperkt in capaciteit tot maximum 25 personen. Er kunnen wel eens wachttijden zijn.

Groepen kunnen vooraf op www.northseaport.com/havenhuis reserveren. Elke dag kan er één groep de expositie bezoeken, telkens van 11 tot 11.30 uur. Groepen kunnen maximum 25 personen tellen.

De expositie over North Sea Port zal in de toekomst ook te bezichtigen zijn in Vlissingen en in Terneuzen. Op drie locaties zal men dan op dezelfde wijze de haven kunnen beleven. Het bedrijf Madoc tekende voor het concept, het ontwerp en de realisatie van de expositie. Dit Gentse bureau stond ook in voor de expositie in het Portaal van Vlaanderen over het sluizencomplex in Terneuzen.

Bezoek het Havenhuis individueel of in groep

Liefhebbers van erfgoed kunnen, vanaf eind oktober, het volledige Havenhuis bezichtigen. Onder begeleiding van een gids is het pand te bezoeken van in de kelder tot in de nok van het dak. Men kan zowel individueel inschrijven als in groep (maximum 20 personen). Deze bezoeken zijn mogelijk op zaterdag en reserveren is verplicht via www.northseaport.com/havenhuis.

Voormalig Huis van de Vrije Schippers is nieuwe Havenhuis North Sea Port

North Sea Port kocht in 2011 het cultureel erfgoed ‘Huis van de Vrije Schippers’ aan. Twee jaar lang werd het aan de binnenkant en aan de buitenzijde gerestaureerd. In het najaar van 2018 werd het onder de naam Havenhuis North Sea Port in gebruik genomen.

Naast de expositie over North Sea Port voor het grote publiek heeft het Havenhuis nog een functie. North Sea Port ontvangt er nationale en internationale bedrijven en gasten. Het Havenhuis beschikt daarvoor over salons en in de kelder en op de mezzanine kunnen gasten worden verwelkomd.