Grenscontrolepost in Gent voor veterinaire producten van buiten de EU

In april 2020 opent North Sea Port in zijn Belgische deel een nieuwe Grenscontrolepost voor veterinaire producten. Daarvoor werkt de haven samen met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de douane.

De komst van de Grenscontrolepost (GCP) maakt het mogelijk om veterinaire producten van buiten de EU rechtstreeks in België in te voeren. Verpakte dierlijke producten kunnen rechtstreeks per zeeschip in Gent aankomen en daar gecontroleerd worden. Ook kunnen dierlijke producten die per zeeschip in Antwerpen aankomen, meteen overgeladen worden op een ander schip en via de Schelde en het Kanaal Gent-Terneuzen naar Gent vervoerd worden. 

Zaken als vlees, vis, gelatine, maar ook ingrediënten voor bijvoorbeeld diervoeding kunnen voortaan in Gent gecontroleerd worden.

Alles onder één dak

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) staat in voor de controles. De douane brengt alle vereiste documenten meteen in orde. Onder één dak kunnen zij straks containers controleren, stalen in het laboratorium onderzoeken en administratieve verrichtingen afhandelen. Deze efficiëntere dienstverlening zorgt voor een vlottere doorstroming van de goederen die de haven binnenkomen.

De Grenscontrolepost maakt de import van veterinaire producten van buiten de EU een stuk eenvoudiger voor wie via North Sea Port wil gaan. Als multimodale diepzeehaven is North Sea Port de ideale uitvalsbasis voor verder transport landinwaarts - bijvoorbeeld via containeroverslag - dankzij zijn uitgebreide netwerk van achterlandverbindingen.