Nieuws

Groots zonnedakpark bij Verbrugge in Vlissingen in North Sea Port

Gepubliceerd op di 26 jul 2022
Verbrugge Terminals beschikt in Vlissingen in North Sea Port sinds kort over één van de grootste zonnedakprojecten ter wereld. Jaarlijks wordt ruim 25 miljoen kilowattuur aan zonnestroom geproduceerd, dat is het verbruik van zowat 9.000 huishoudens. En het zorgt voor 15.000 ton minder CO2-uitstoot.

Verbrugge Terminals is in North Sea Port actief op het gebied van onder meer transport, logistiek, en op- en overslag van goederen. In totaal legde Kieszon op twee locaties van Verbrugge in Vlissingen-Oost maar liefst 77.250 zonnepanelen op de daken van loodsen. Dat vertaalt zich naar een jaarlijkse CO2-reductie van 15.000 ton. 

Martin Verbrugge, directeur van familiebedrijf Verbrugge International, geeft daarover aan: “We zijn erg blij om als Zeeuws bedrijf dit indrukwekkende project op onze daken te realiseren. Hiermee dragen we bij aan het behalen van de doelstelling van het RES (Regionale Energie Strategie) in Zeeland.” 

Lichtgewicht zonnepanelen

Voor KiesZon, onderdeel van de Greenchoice Groep, bracht het project een primeur met zich mee. Erik Snijders, algemeen directeur van KiesZon, licht die toe: “We hebben iets toegepast wat nog nooit is vertoond, we hebben op grote schaal gewerkt met lichtgewicht zonnepanelen die we direct op de daken verlijmden. Dit extra element maakt dit toch al zeer bijzondere en mooie project des te specialer.” 

Om de zonnepanelen aan te sluiten was er nog een enorme inspanning en miljoeneninvestering nodig van netwerkbedrijf Enduris, tegenwoordig Stedin. Het bedrijf legde nieuwe kabels vanaf het verdeelstation in Vlissingen-Oost, onder andere door diepe boring onder de haven van Vlissingen door. 

 

Beelden Verbrugge Terminals: Erik Versteeg (KiesZon), Martin Verbrugge en Machiel Joosse (Stedin) tijdens de symbolische ingebruikname.