Nieuws

Havenhuis aan de Gentse Graslei krijgt 10.000ste bezoeker over de vloer

Gepubliceerd op zo 24 apr 2022
Het infocentrum over North Sea Port in het Havenhuis aan de Graslei mocht op vrijdag 22 april zijn tienduizendste bezoeker verwelkomen. Bezoekers uit de hele wereld kwamen daar sinds de opening al over de vloer.

Het infocentrum ging in september 2019 open. Toen zes maanden later de eerste lockdown in voege trad, hadden al meer dan 6.300 bezoekers de tentoonstelling over North Sea Port bezocht. De deuren zwaaiden pas in oktober vorig jaar weer open. Het was dan enkel nog wachten tot de 10.000ste bezoeker over de drempel zou stappen.

Bezoek uit Stuttgart

Op vrijdag 22 april was het zover. Toen Julia en Stefan Hanreich het Havenhuis als eersten binnenstapten, waren ze meteen ook de 9.999e en 10.000e bezoeker ooit. De twee Duitse toeristen uit Stuttgart waren voor de allereerste keer in Gent, waar ze het weekend doorbrachten. Een link met havens hebben de 3D-printingspecialist van het Leuvense Materialize en de HR-manager niet. “We wisten niet dat Gent een zeehaven heeft of dat North Sea Port bestond. We zijn onder de indruk van wat we hier te zien kregen”, liet Stefan optekenen. Als herinnering aan hun bezoek en aan de mijlpaal in bezoekersaantal kregen Julia en Stefan een exemplaar van het havenboek ‘Port without frontiers’ met foto’s van het hele havengebied – van Vlissingen, over Terneuzen en Gent - van Tom D’Haenens.

Bezoekers uit de hele wereld

Bezoekers van het Havenhuis komen lang niet alleen uit Gent, Oost-Vlaanderen of België. Onder de buitenlandse toeristen maken Nederlanders – Zeeuwen en Noord-Brabanders op kop -, Fransen, Duitsers en Britten de grootste groepen uit. Maar in de voorbije twee weken kwamen ook bezoekers uit landen als Oostenrijk, Colombia, Italië, de Verenigde Staten, Zweden, Polen, Portugal of Taiwan binnenwaaien. Zij laten zich eerst bekoren door de prachtige gevel van het pand en komen dan binnen, vaak zonder te beseffen dat ze daar het hele havenverhaal zullen ontdekken.

Multimediale expositie

Het infocentrum bevindt zich op het rijkversierde gelijkvloers van het Havenhuis. In een expositieruimte kan je kennismaken met North Sea Port, de havenbedrijvigheid en het economisch belang van het hele havengebied van Gent tot Vlissingen. Een maquette in reliëf (waar i-pads met augmented reality duiding bij geven) en een film met alle kerngegevens over de haven op een videowall (met beeld én geluid uit de haven) brengen de haven tot leven.

Toplocatie op Gentse Graslei

Het infocentrum bevindt zich op de Gentse Graslei in het Huis van de Vrije Schippers, een van de mooiste historische panden van Gent. De haven kocht het zestiende-eeuws gildehuis in 2011 en liet het in de volgende jaren grondig restaureren – met steun van de Vlaamse overheid. Zo wierp de haven een anker uit in de stad, in een scheepvaartgebonden monument op een toplocatie. Het Havenhuis staat zo symbool voor de band tussen haven en stad.

Openingsuren expositie en inschrijven bezoek Havenhuis 

De expositie op het gelijkvloers kan je vrij bezoeken. Op zaterdagnamiddag kan je met een gids ook het hele pand gratis bezichtigen. Hiervoor dien je je wel vooraf in te schrijven. 

Alle informatie vind je op de website van North Sea Port.

Expositie over North Sea Port ook in Terneuzen te zien 

De expositie zoals ze in het Havenhuis staat, is ook te bezichtigen in het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen. Het Portaal van Vlaanderen is al 30 jaar het informatiecentrum over alles wat met de haven, het sluizencomplex en de scheepvaart in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone te maken heeft.

Bekijk de expositie van North Sea Port tijdens een bezoek aan het informatiecentrum.