Nieuws

UPDATE | Herstelling Gentse Meulestedebrug in North Sea Port: fiets- en voetgangersbrug en extra veerpont in Langerbrugge

Gepubliceerd op wo 28 okt 2020
UPDATE | Zaterdag 24 oktober 2020 werd de Meulestedebrug in North Sea Port in Gent aangevaren. Het verkeer naar deze belangrijke verbinding wordt omgeleid, er is inmiddels een fiets- en voetgangersbrug en er komt een extra veerpont aan het veer van Langerbrugge vanaf a.s. vrijdag 30 oktober.
UPDATE - 29 oktober 2020, 14.30 uur
  • Fiets- en voetgangersbrug: is intussen in gebruik genomen.
  • Extra veer in Langerbrugge: start op vrijdag 30 oktober, telkens op weekdagen van 7 tot 19 uur

Zaterdag 24 oktober werd de Meulestedebrug in North Sea Port Gent aangevaren. 

Het verkeer naar deze belangrijke verbinding wordt omgeleid, er komt een fiets- en voetgangersbrug en een extra veerpont aan het veer van Langerbrugge.

De brug heeft aanzienlijke schade opgelopen. Hoe lang de herstelling zal duren, is afhankelijk van verder onderzoek. In tussentijd neemt De Vlaamse Waterweg nv enkele minder-hindermaatregelen om de impact op het wegverkeer zo beperkt mogelijk te houden. Dit gebeurt in nauw overleg met stad Gent, North Sea Port, het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en Voka.

Verbinding tussen twee oevers van het Kanaal Gent-Terneuzen

De Meulestedebrug in Gent is een beweegbare brug die gebouwd werd in de jaren ’50. Ze wordt dagelijks intensief gebruikt voor woon-werkverkeer en voor goederentransport via het water en de weg. De brug ligt helemaal in het zuiden van het havengebied van North Sea Port en vormt dus ook een belangrijke verbinding van en naar North Sea Port in Gent.

Wegverkeer wordt omgeleid

De brug zal voor langere tijd afgesloten zijn voor wegverkeer. Wegverkeer tot 3,5 ton heeft twee mogelijkheden: ofwel rijden bestuurders om via de R4, ofwel kunnen zij het veer van Langerbrugge (tot 20 ton) of Terdonk (tot 24 ton) nemen. Zwaar wegverkeer moet verplicht omrijden via de R4. 

Fiets- en voetgangersbrug

De tijdelijke voetgangersbrug, die gebruikt werd tijdens de herstellingswerken in april, wordt opnieuw geïnstalleerd tegen eind deze week. Fietsers en voetgangers kunnen dan opnieuw oversteken via trappentorens met fietsgoten en een tijdelijke brug die vlak naast de Meulestedebrug ligt.

Extra veerpont in Langerbrugge

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust voorziet op korte termijn een extra veer in Langerbrugge om het Kanaal Gent-Terneuzen over te steken Het veer wordt op weekdagen verdubbeld tussen 7 en 19 uur om de wachttijden te beperken. Veerdienst Terdonk vaart volgens de normale dienstregeling. Informatie over de veerdiensten en dienstregelingen vind je via www.welkombijvloot.be/locatiesveerdiensten

Scheepvaart blijft operationeel

Tijdens de herstellingswerken zal de scheepvaart beperkte hinder ondervinden. Deze stremmingen worden op voorhand gepland in afstemming met de betrokken bedrijven en gecommuniceerd aan de scheepvaart.

Aanvaring rechterbrughelft

Zaterdagochtend 24 oktober voer een schip tegen de Meulestedebrug. Het schip zat enkele uren vast onder de rechterbrughelft van de brug. De oorzaak van het ongeval is onbekend, maar er zijn geen gewonden gevallen. De brug werd maandag 26 oktober uitgebreid geïnspecteerd en de schade werd in kaart gebracht. De beschadigde rechter brughelft zal in verticale stand worden gebracht en wordt losgemaakt van het brughoofd. In de week van 2 november wordt de brughelft met een ponton vervoerd naar een staalconstructeur. Hier kan de beschadigde staalstructuur worden opgemeten en kan de duurtijd van de herstelling worden bepaald.

foto: De Vlaamse Waterweg