Nieuws

Bekijk Onze Haven: Hoeveel beton is nodig voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen en een kijkje op het internaat voor schippers

Gepubliceerd op do 17 jun 2021
In Terneuzen wordt nog steeds hard gewerkt aan de Nieuwe Sluis die North Sea Port toegankelijk zal maken voor nog grotere zeeschepen. Het belangrijkste bouwmateriaal is beton. Hoeveel? Dat zie je in onderstaande reportage. Nog in de aflevering: binnenkijken bij het internaat voor schipperskinderen.

Bij de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen is net een nieuwe mijlpaal afgerond: het laatste beton voor de vloer van het binnenhoofd is gestort.

Indrukwekkende hoeveelheden beton

Beton is het hoofdmateriaal dat gebruikt wordt voor de Nieuwe Sluis. Er zijn indrukwekkende hoeveelheden voor nodig. Zoveel, dat er twee betoncentrales werden gebouwd op de site. “Dat is nodig om die unieke betonhoeveelheden te kunnen verwerken en tijdig op de bouwplaats te krijgen”, legt Wesley de Jong, projectleider Sluis Civiel, uit. In 2023 zou de Nieuwe Sluis ingewijd kunnen worden.

Kinderen van binnenschippers

Bij internaat Het Molenschip kunnen kinderen terecht wiens ouders reizen, zoals binnenschippers, een hele drukke job hebben of alleenstaand zijn. Tiago (12) is een kind van binnenschippers en zit al bijna negen jaar op internaat. “Voor mij is dat echt normaal.”

Samen met de andere kinderen van het internaat, gaat Tiago naar de school die verbonden is aan het internaat. De begeleiders van het internaat nemen het over na de schooluren. “De kinderen zijn verdeeld over vijf leefgroepen. Die geven wij dan studiebegeleiding en we zorgen voor een tweede thuis”, legt Niels Verhegge, beheerder van internaat Het Molenschip, uit.

Waar is dit?

De rubriek Waar is dit? haalt een oude foto van een roeisloep boven. De boot is een loodsboot en de foto dateert uit 1902 toen loodsen nog naar de schepen werden geroeid. Ondertussen zijn de loodsboten moderner geworden.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.