Nieuws

Kerkbrugge en Langerbrugge krijgen een bospark

Gepubliceerd op do 1 mrt 2018
Tussen de industrie van het Gentse havengebied en de nabijgelegen dorpskernen komen er groene buffergebieden. Eén ervan is het bospark bij Kerkbrugge en Langerbrugge in Evergem. De Vlaamse Landmaatschappij legt dit gebied aan als wandel- en speelbos en waardevolle natuurzone.

De werkzaamheden zijn gestart op 5 februari jl. en zullen een jaar in beslag nemen.

Meer dan 62.000 nieuwe struiken en bomen

De aannemer zal paden aanleggen, sloten openmaken en de noordelijke oever van de Hospiceloop afschuinen. Hiervoor moet een aantal bomen en struiken gerooid worden. Dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de aanplanting van 62.000 inheemse jonge planten zoals hazelaar, esdoorn, kornoelje, haagbeuk, olm, wilg en meidoorn. Er worden ook 200 hoogstammige bomen geplant: eik, olm, populier en walnoot. Een deel van deze nieuwe aanplantingen groeit uit tot een speelbos. De hoogstambomen zullen vooral de paden afgrenzen en lanen vormen.

 

Twee kilometer wandelpaden en een speelbos

Het nieuwe parkgebied wordt toegankelijk voor wandelaars en spelende kinderen. Zo’n 750 meter van de 2 kilometer wandelpaden wordt in beton aangelegd, speciaal voor rolstoelgebruikers. Het vlonderpad dat de natuurzone doorkruist wordt ook rolstoelveilig dankzij een opstaande rand. De avontuurlijke paden worden half hard aangelegd. Naast het speelbos komt een uitkijkheuvel. Het uitzicht op de omgeving is mooi en het biedt voldoende rust om er een boek te lezen of van de zon en de wind te genieten.

De natuur krijgt vrij spel in de laaggelegen waterige zone en langs de Hospicieloop. Van deze waterloop wordt een oever afgeschuind.

 

Oude elektriciteitscentrale en voormalige wielerpiste

In het ontwerp van het park is de cultuurhistorische erfenis van de locatie niet vergeten. Zo komen er zichtassen op de oude Electrabelcentrale. De plek waar ooit een wielerpiste stond, wordt gesuggereerd door bermen.

Grondverwerving en landinrichting

Vlaams minister Schauvliege investeerde 405.605 euro in de grondverwerving van de parkzone. Naar de landinrichting ging 568.873,57 euro aan subsidies. Ook North Sea Port, de gemeente Evergem, het provinciebestuur Oost-Vlaanderen en het Vlaams Gewest hebben zich financieel geëngageerd.