Nieuws

Kloosterboer bouwt geautomatiseerde terminal voor koelcontainers in North Sea Port

Gepubliceerd op do 30 jan 2020
Logistiek dienstverlener Kloosterboer opent medio 2020 op zijn locatie in Vlissingen, in North Sea Port, een nieuwe geautomatiseerde reefer containerterminal. Voor deze koelcontainers worden maar liefst 1.020 aansluitingen voorzien.

De containerterminal zal naar verwachting jaarlijks 250.000 TEU/containers behandelen. 

Ultramoderne containerterminal

Uniek aan deze containerterminal - Kloosterboer Containerterminal Vlissingen - is het aantal aansluitingen voor koelcontainers. Bij de start kunnen in totaal 1.020 koelcontainers worden voorzien van elektriciteit. Dit is nodig om de overwegend met voedingswaren gevulde containers op de gewenste temperatuur te houden. Om in te spelen op het toenemende gebruik van (reefer)containers kan de terminal nog uitbreiden tot een opslagcapaciteit van 1.600 aansluitingen en 400.000 TEU op jaarbasis. 

De containerterminal wordt uitgerust met 4 geautomatiseerde, elektrisch aangedreven rubber tired Gantry-kranen. Deze kranen op wielen garanderen een hoge opslagcapaciteit. Door het gebruik ervan vermindert het aantal reachstackers die de containers verzetten en stapelen op de terminal, waardoor de CO2-uitstoot met 800.000 kilogram wordt verminderd. Kloosterboer stelt dat het als eerste containerterminal van dit type automatische kranen gebruik gaat maken. 

Automatische onbemande gates 

De ultramoderne containerterminal is daarnaast voorzien van automatische onbemande gates. Om toegang te krijgen tot de containerterminal wordt gebruikt gemaakt van de CargoCard, waarmee chauffeurs zich registreren en identificeren. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van nieuwe softwaresystemen die de meest efficiënte opslag en afhandeling van de containers bepalen. De containers worden 24/7 op afstand gemonitord op hun werking en instellingen, zoals temperatuur. 

Multimodale terminal 

Door de combinatie van een multimodaal bereikbare terminal en de direct nabijgelegen koel- en vrieshuizen kan Kloosterboer Vlissingen de inkomende containers direct lossen en laden in het koel-/vrieshuis en de lading weer verder transporteren per vrachtwagen of binnenvaartschip. 

North Sea Port ziet deze investering graag tegemoet om zich verder te ontwikkelen als ‘foodport’ en om verder in te zetten op digitalisering van havenactiviteiten.

Over Kloosterboer 

Kloosterboer kent als familiebedrijf zijn oorsprong in 1925. Ruim 4.700.000 m3 aan koel- en vriescapaciteit maakt Kloosterboer toonaangevend in de logistieke dienstverlening voor temperatuur gecontroleerde voedselproducten (o.a. vis, vlees, fruit, vruchtensappen en -concentraten, zuivel en aardappelproducten) in West-Europa. Het bedrijf is gespecialiseerd in opslag, behandeling, logistiek, douaneafhandeling en logistieke IT-oplossingen. Bij Kloosterboer werken zo’n 950 medewerkers. Naast 9 locaties in Nederland beschikt het bedrijf over een uitgebreid internationaal netwerk met vestigingen in onder meer Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika. 

Foto: Artist’s impression Kloosterboer Containerterminal Vlissingen

Website Kloosterboer