Nieuws

Meer natuur tussen het Kluizendok en de kanaaldorpen Rieme en Doornzele in havengebied Gent

Gepubliceerd op do 17 mei 2018
In het Gentse havengebied van North Sea Port worden de dorpskernen met groene buffergebieden afgeschermd van de industrieterreinen. Op woensdag 16 mei startten in Rieme en Doornzele de laatste werken om de leefbaarheid rond het Kluizendok te verhogen.

Beide dorpskernen worden zo afgeschermd van de industrieterreinen rondom het Kluizendok. Heel wat bedrijven vestigden zich er reeds. Andere delen van het 400-hectare-grote terrein zijn volop in ontwikkeling. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege gaf het officiële startsein van de laatste fase om de dorpskernen te bufferen en op een veilige manier te verbinden met het achterliggende industriegebied. In 2016 gingen de eerste inrichtingswerken van start.

Struiken, bomen, fiets- en wandelpaden

In Rieme wordt langs de Avrijevaart een 3-kilometer-lange oever afgegraven om oevervegetatie te laten ontwikkelen. Deze zone krijgt bijkomend tal van struiken en bomen. Er wordt ook een aantal recreatieve en woon-werkverbindingen aangelegd om de dorpskern te verbinden met het fietspad langs de havenweg. Daarnaast komen er nog twee fietspaden bij in de richting van het Kluizendok.

In Doornzele krijgt het Molenvaardeken bijkomende beplanting en komt er een wandelpad. Het fietspad langs het Kluizendok krijgt een verbinding met de dorpskern met onder meer een nieuwe brug. Aan de rand van Doornzele, nabij het veer over het Kanaal Gent-Terneuzen, wordt het Terdonkplein omgevormd tot een graszone met hoogstammige bomen en parkeerplaatsen.

Buffer in cijfers

Voor de buffering van beide dorpskernen worden er 72.000 stuks bosgoed en 650 hoogstammige bomen aangeplant. Via 1,3 kilometer betonnen paden en 2,7 kilometer grazige paden zullen de bewoners deze gebieden kunnen ontdekken of op een vlotte manier hun werk aan het Kluizendok bereiken. De diensten van de Vlaamse minister, North Sea Port, het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, de gemeente Evergem en de stad Gent betalen samen de kosten (2 miljoen euro).

De foto is afkomstig van de Facebookpagina van de Vlaamse Milieumaatschappij.