Nieuws

Meulestedebrug in North Sea Port tegen zomer weer open

Gepubliceerd op di 15 dec 2020
Meulestedebrug in Gent zal tegen de zomer opnieuw in gebruik worden genomen. Dat vernam North Sea Port van de beheerder De Vlaamse Waterweg. Het verkeer in het zuidelijkste deel van de haven moet tot dan over andere wegen.

Een binnenvaarttanker kwam eind oktober in aanvaring met de brug, met aanzienlijke schade aan een van de twee brugdelen tot gevolg. Het beschadigde deel werd weggenomen voor een grondige inspectie. Onderzoek wees uit dat de brug hersteld kan worden, zo meldt De Vlaamse Waterweg. Die klus zal voor de zomer klaar zijn.

Maar het betekent ook dat het zeer drukke woon-werkverkeer en goederentransport in het zuidelijkste deel van North Sea Port nog enige tijd met hinder en omleidingen te maken krijgt.

Meulestedebrug is immers een cruciale verbinding voor het verkeer in en naar het havengebied.

Verdubbelde veerdienst

De Vlaamse overheid, de Stad Gent en North Sea Port werkten samen met bedrijvenorganisatie Voka en alle betrokken ondernemingen een aantal maatregelen uit. Die moeten de impact van de sluiting van de snelste verbinding tussen de twee oevers van het zeekanaal in de Gentse regio zo gering mogelijk houden.

  • Auto’s en lichtere vrachtwagens kunnen gebruik maken van de veerdiensten over het kanaal in Langerbrugge of Terdonk, die elke dag van 4.30 tot 23.30 uur continu heen en weer pendelen.
  • In Langerbrugge zorgt een extra veerboot sinds eind oktober op weekdagen voor een verdubbelde frequentie tussen 7 en 19 uur om wachttijden te beperken. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en North Sea Port zetten extra personeel in om het extra veer ter hoogte van Langerbrugge te bemannen.
  • Zwaarder wegverkeer moet verplicht omrijden via de R4.
  • Voor fietsers en voetgangers ligt er naast de brug een noodbrug.
  • Binnenvaartschepen kunnen van en naar de Voorhaven of het Handelsdok varen.

Nieuwe brug op komst

De verouderde brug wordt op termijn vervangen. Volgend jaar starten de werken voor de aanleg van een volledig nieuwe, dubbele brug op maat van het vele verkeer.