Nieuws

Neste en Ravago plannen chemische recycling van plastic afval in North Sea Port

Gepubliceerd op wo 20 okt 2021
Neste en Ravago plannen een joint venture voor de bouw van een industriële installatie voor chemische recycling van plastic afval in North Sea Port in Vlissingen. Dit initiatief kan hiermee bijdragen tot de verdere uitbouw van de circulaire economie in de haven.

Neste en Ravago plannen de bouw van een eerste industriële installatie voor chemische recycling in North Sea Port in Vlissingen. Die zal een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van ongeveer 55.000 ton gemengd plastic afval hebben. Dat komt overeen met het plastic verpakkingsafval dat jaarlijks door ongeveer 1,7 miljoen EU-burgers wordt geproduceerd.

De langetermijnambitie van de partners is om de verwerkingscapaciteit op wereldschaal aanzienlijk te verhogen en de joint venture voortdurend uit te bouwen tot een wereldleider voor de chemische recycling van gemengd plastic afval.

Combineren van expertise over de gehele waardeketen

De installatie is bedoeld als startpunt van gezamenlijke wereldwijde activiteiten op het gebied van chemische recycling (vaak ook "geavanceerde recycling" genoemd). Hierbij wordt voortgebouwd op de thermochemische liquefactietechnologie van het in de VS gevestigde Alterra Energy, een innovatief bedrijf op het gebied van chemische recyclingtechnologie. Hiermee gaan Neste en Ravago de commercialisering van chemische recycling aantonen en bevorderen. De transactie wacht op goedkeuring door de regelgevende instanties.

Neste is ‘s werelds grootste producent van hernieuwbare diesel, hernieuwbare vliegtuigbrandstof en drop-in hernieuwbare grondstoffen en oplossingen voor de chemische industrie. Ravago is de grootste distributeur en recycler van polymeren in de wereld.

Wereldleider

“Wij zijn echt opgetogen over de voortgang van onze gezamenlijke projectwerkzaamheden. Door het vastleggen van de investeringslocatie en omvang zijn we weer een stap dichter bij de verwezenlijking van onze droom”, aldus Theo Roussis, CEO van Ravago.

"Chemische recycling is al geruime tijd een veelbelovende technologie om de creatie van een circulaire economie te versnellen", zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals bij Neste. "Onze ambitie is duidelijk: wereldleider worden op het gebied van hernieuwbare en circulaire oplossingen.”

In 2019 hebben Neste en Ravago een gezamenlijk doel gesteld om in 2030 de capaciteit te bereiken om meer dan 200.000 ton gemengd plastic afval per jaar te verwerken.

Foto credit: Peter Buteijn