Nieuws

Nieuw bio-onderzoekscentrum van Bio Base Europe Pilot Plant in North Sea Port

Gepubliceerd op vr 23 feb 2018
Bij Bio Base Europe Pilot Plant, een onderzoekscentrum in het Gentse havengebied van North Sea Port dat zich richt naar innovatieve en duurzame technologieën, werd maandag 19 februari een nieuwe productiehal in gebruik genomen.

Experimenteren in de proeffabriek

In de nieuwe productiehal kunnen bedrijven experimenteren met producten zoals bioplastics, biodetergenten, biosolventen, biochemicaliën en biomaterialen. Het moet een omslag naar een biogebaseerde toekomst mogelijk maken, na het tijdperk van petroleum en steenkool.

De Bio Base Europe Pilot Plant ging van start in 2009 en telt vandaag 70 medewerkers. De proeffabriek zal nieuwe infrastructuur aankopen en apparatuur aanbieden aan bedrijven die biogebaseerde processen willen opschalen.

Verlagen van drempel voor risicovolle investeringen

Niet enkel startups, maar ook grote bedrijven doen beroep op de labo’s van Bio Base Europe Pilot Plant. Deze proeffabriek verlaagt de drempel voor bedrijven, die zo risicovolle investeringen kunnen vermijden. Maar ze helpen ook bedrijven samenwerken. Ze ontmoeten er onderzoekscentra en andere partners en denken samen over duurzame oplossingen.

Financiële steun

Met de steun van Europa, Vlaanderen, de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen werd voor de productiehal meer dan 9 miljoen euro op tafel gelegd. "We groeien jaarlijks dertig procent en willen die groei bestendigen", aldus CEO Wim Soetaert.

De stad Gent investeert 311.000 euro in het project. Ook de provincie Oost-Vlaanderen komt met hetzelfde bedrag over de brug. Vlaanderen legt zowat 1.250.000 euro en ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling past 3.742.800 euro bij.

North Sea Port juicht deze investering toe.