Nieuws

Nieuwe Sluis Terneuzen: digitale inloopavond op woensdag 14 april maakt jongste tussenstand op

Gepubliceerd op wo 7 apr 2021
De bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen boekte de voorbije maanden heel wat vooruitgang. Op een derde digitale inloopavond kan je het laatste nieuws over deze voor North Sea Port vitale werf ophalen. Weet je bijvoorbeeld dat het Kopje van Kanada voor de bijl gaat?

Omgevingsmanagers Harm Verbeek van de projectorganisatie Nieuwe Sluis Terneuzen en Nancy Vinke van de aannemerscombinatie Sassevaart geven op woensdag 14 april opnieuw tekst en uitleg. Vanuit het informatiecentrum Portaal van Vlaanderen verneem je digitaal alles over de vordering van de werkzaamheden op de bouwwerf van de Nieuwe Sluis in Terneuzen.

Volgen via stream, YouTube of Facebook

De online inloopavond start op woensdag 14 april om 19 uur. Het is de derde keer op rij dat dit digitaal gebeurt. Zo kan de infosessie perfect coronaproof plaatsvinden. De inloopavond kan je op drie verschillende manieren bijwonen: via de stream op de Website, via YouTube of via Facebook. Vooraf aanmelden is hiervoor niet nodig.

Vragen kan je vooraf al per e-mail stellen op de website van de Nieuwe Sluis. Op de avond zelf kan je ze kwijt via de sociale media.

Kan je er op 14 april niet bij zijn? Niet erg. Het infomoment kan je achteraf nog bekijken op de website of YouTube. Dat geldt overigens eveneens voor de eerste twee digitale inloopavonden van 16 juni en 17 november vorig jaar.

Nieuw: Zoom-gesprek

Na de live-uitzending volgt vanaf 20 uur – voor het eerst - een Zoom-gesprek dat geïnteresseerden ruimte biedt om met de omgevingsmanagers dieper in te gaan op vragen. Voor dat interactief moment is aanmelden wel verplicht. Dan kan tot en met vrijdag 9 april via een mailtje naar nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu. Op maandag 12 april ontvang je dan de inloggegevens en bijkomende informatie voor dit gesprek. Voor de Zoom-sesie is het aantal plaatsen beperkt, dus wees er op tijd bij.

Kopje eraf

En hoe zit dat met het Kopje van Kanada? Zo heet de westelijke oever van de havenmond naar de Westerschelde in Terneuzen. Om de schepen vlotter van en naar het sluizencomplex te brengen wordt die havenmond verbreed. Anders gezegd: een deel van het Kopje gaat eraf. Daar komen geen bijlen, maar wel wat baggerschepen bij kijken. De voorbereidende werkzaamheden zijn reeds gestart.

Nieuwe, grotere sluis voor grotere zeeschepen

De Nieuwe Sluis wordt een pak groter dan de bestaande Westsluis. Zo komt de deur naar het Kanaal tussen Terneuzen en Gent wijd open te staan voor grotere zeeschepen dan vandaag.

Dat biedt tal van voordelen. De bedrijven in de Kanaalzone krijgen bijkomende groeikansen. Met grotere schepen kunnen ze meer goederen in één beweging binnenhalen, wat hun logistieke kosten verlaagt en hun concurrentiepositie versterkt. Het steeds drukkere zee- en binnenvaartverkeer zal vlotter door het sluizencomplex in Terneuzen kunnen passeren omdat meer schutcapaciteit beschikbaar is. Het gevaar dat het uitvallen van de Westsluis de bediening van de Kanaalzone Gent-Terneuzen voor grotere schepen blokkeert, valt weg.

Wanneer de sluis opengaat, begint er voor North Sea Port een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. In 2023 is het zo ver.