Nieuws

Nieuwe Sluis Terneuzen krijgt haar bruggen en deuren

Gepubliceerd op di 24 jan 2023
De bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen rondt vanaf woensdag 25 januari een nieuwe kaap met het invaren en de plaatsing van de twee bruggen en vier deuren. De hele operatie zal een tweetal weken in beslag nemen en belooft een indrukwekkend schouwspel te worden.

De bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen zit in de laatste rechte lijn. De werken zijn intussen zo ver gevorderd dat de deuren en bruggen op hun definitieve plaats gezet kunnen worden. Die belangrijke stap start vanaf woensdag 25 januari.

Deuren kantelen, bruggen draaien

De deuren en bruggen zijn in China gebouwd en kwamen na een zeereis van meer dan twee maanden eind mei vorig jaar toe. Ze wachten sindsdien in de Autrichehaven in Westdorpe, aan het zeekanaal Gent-Terneuzen. Op een ponton leggen ze nu het laatste traject af naar hun eindbestemming, de Nieuwe Sluis. Dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan. De deuren zijn 26 meter hoog, 62 meter breed, 9 meter diep en 2.000 ton zwaar. De bruggen zijn elk 86 meter lang, 17 meter breed, 15 meter hoog en 1.540 ton zwaar.

Een van de hoogtepunten van de invaaroperatie is het kantelen van de deuren. Ze worden in liggende stand aangevoerd en dan met een kraan rechtop gezet om in hun deurkas plaats te nemen. Ook het draaien van de bruggen om ze over de sluis te leggen wordt een technische en visuele krachttoer.

Volgen op webcam

Wie de operatie wil volgen, hoeft daarvoor niet naar Terneuzen. Via de webcam op de website van het project Nieuwe Sluis Terneuzen zal de hele klus van op afstand te volgen zijn. De website en de Facebookpagina houden u ook op de hoogte van de jongste planning.

De verwachting is dat de plaatsing van de zes reuzenonderdelen van de nieuwe sluis ongeveer twee weken in beslag zal nemen. Tijdens het invaren en installeren gelden een aantal beperkingen voor de scheepvaart, maar de hinder zal minimaal zijn.

Belangrijk voor de toekomst

De Nieuwe Sluis zet de deur naar het Kanaal Terneuzen-Gent wijd open voor grotere zeeschepen dan vandaag. De bedrijven in de Kanaalzone krijgen zo bijkomende groeikansen. Met grotere schepen kunnen ze in één beweging meer goederen binnenhalen, wat hun logistieke kosten verlaagt en hun concurrentiepositie versterkt. Het steeds drukkere zee- en binnenvaartverkeer zal tevens vlotter door het sluizencomplex in Terneuzen kunnen passeren omdat meer schutcapaciteit beschikbaar is. Het gevaar dat het uitvallen van de Westsluis de toegang en uitweg voor grotere schepen blokkeert, valt bovendien weg. Wanneer de sluis na zes jaar bouwen opengaat, begint voor North Sea Port een hoofdstuk in de nog prille geschiedenis als fusiehaven.

Foto: Project Nieuwe Sluis Terneuzen