Persberichten

North Sea Port haalt samen met Vlaamse havens en Vlaamse overheid jaarlijks duizenden vrachtwagens van de weg

Gepubliceerd op di 9 jan 2018
De Vlaamse overheid en de Vlaamse havenbesturen ondersteunen een aantal projecten die vrachtvervoer van de weg halen en verschuiven naar vervoer met binnenvaartschepen of het spoor. Voor North Sea Port werden de vijf ingediende projecten goedgekeurd, werd vernomen van Vlaams Minister Ben Weyts.

Vervoer via binnenvaart en spoor

Zo wordt er een nieuwe binnenvaartverbinding gecreëerd naar Willebroek, nabij Antwerpen. Een al bestaande spoorverbinding op weekdagen naar het Italiaanse Mortara wordt uitgebreid met een weekendtrein. Daarnaast komt er ook een rechtstreekse treinverbinding naar China.

Samenwerking met Antwerpen en Zeebrugge

Er werden ook twee havenoverschrijdende projecten weerhouden waar North Sea Port telkens deel vanuit maakt. Zo zullen North Sea Port - havengebied Gent en de haven van Antwerpen een bestaande binnenvaartverbinding uitbreiden die bestaande containerstromen bundelt. Verder zullen onder meer containers die nu via de weg worden vervoerd tussen North Sea Port en Zeebrugge, worden overgezet naar de binnenvaart. “De Vlaamse havens zien duidelijk de meerwaarde in van een samenwerking met elkaar. Dergelijke initiatieven willen we dan ook graag ondersteunen,” aldus Vlaams minister vanMobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We hebben reeds projecten lopen met Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge inzake de bundeling van containers via binnenvaart,“ aldus Daan Schalck CEO van North Sea Port.

North Sea Port zet in op duurzaam vervoer

North Sea Port zet volop in op duurzaam vervoer. Jan Lagasse CEO van North Sea Port: “Nu gaat reeds meer dan 55% van het goederenvervoer tussen het grensoverschrijdende havengebied en het hinterland via de binnenvaart. 11% wordt met het spoor vervoerd. North Sea Port wil met deze steun van Vlaanderen dit vervoer nog doen toenemen. North Sea Port blijft vanuit deze sterke positie een goede partner om met andere havens samen te werken.”

North Sea Port en de Vlaamse overheid betalen per project elk de helft van het toegekende steunbedrag. Worden de projecten na drie jaar gerealiseerd, dan gaat het voor North Sea Port over meer dan 300.000 euro.